Proces tegen Facebook is voor oktober 2017

De Brusselse rechtbank van eerste aanleg heeft het proces dat de Belgische Privacycommissie heeft ingesteld tegen Facebook vandaag ingeleid. De zaak zal behandeld worden op 12 en 13 oktober van volgend jaar.
AP2010

De Privacycommissie startte een procedure voor gebruikers van Facebook. Die stemmen bij hun registratie op het sociale netwerk in met het cookie- en advertentiebeleid van Facebook, maar volgens de Privacycommissie is die toestemming niet wettig omdat de gebruikers tegelijk moeten instemmen met de algemene gebruiksvoorwaarden en het cookie- en advertentiebeleid. Die twee zaken zouden losgekoppeld moeten worden, meent de Privacycommissie. De procedure werd vandaag ingeleid, maar de pleidooien vinden plaats op 12 en 13 oktober 2017 plaats.

Kort geding datr-cookie

Het kort geding van de Privacycommissie tegen Facebook over het gebruik van de datr-cookie wordt dan weer op 1 juni behandeld. De kortgedingrechter verbood de sociaalnetwerksite begin november 2015 de browsers van niet-Facebookgebruikers nog langer te registreren via het zogenoemde datr-cookie, omdat dit de privacy van die niet-gebruikers zou schenden. Volgens Facebook is de datr-cookie echter essentieel voor zijn beveiligingsysteem.