Protest tegen onderfinanciering hoger onderwijs: "Bespaar niet op toekomst"

Enkele tientallen militanten van de drie vakbonden in het onderwijs hebben aan het Martelaarsplein in Brussel actiegevoerd tegen de gebrekkige financiering van het hoger onderwijs in Vlaanderen. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) heeft "begrip voor de bezorgdheden" van de vakbonden en belooft tijdens de komende begrotingscontrole op zoek te gaan naar extra middelen.

Het is niet de eerste keer dat de vakbonden aan de alarmbel trekken over de besparingen in het hoger onderwijs. Volgens de vakbonden komen de Vlaamse regering en Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) hun beloftes niet na. "Het kan zo niet voort. Er zijn extra middelen nodig om onze jongeren op een goede manier te onderwijzen", zegt Jan Soons van de Christelijke Onderwijscentrale (COC).

"In plaats van te investeren of de eerdere besparingen terug te draaien, besliste de regering Bourgeois nogmaals 50 miljoen euro te besparen op het hoger onderwijs in 2015 en 80 miljoen in 2016. Dat komt overeen met een verlies van goed 1000 jobs", klinkt het.

"Bespaar niet op onze toekomst", scandeerden de militanten aan het Martelaarsplein. En op een standje werden appelsienen geperst om te symboliseren dat het personeel in het hoger onderwijs wordt uitgeperst. "Het personeel krijgt er steeds meer taken bij: democratisering, academisering, vernieuwen, publiceren, enzovoort. Maar om dat vol te houden, zijn er dringend meer middelen nodig", aldus Jan Soons. "Nog meer besparen op onderwijs zou onaanvaardbaar zijn. Het water staat ons al aan de lippen", vulde Raf De Weerdt van ACOD Onderwijs aan.

Het tijdstip van de actie is niet toevallig gekozen. De Vlaamse regering staat aan de vooravond van de begrotingscontrole. Minister van Onderwijs Crevits kwam de militanten toespreken. "Ik heb goed naar jullie bezorgdheden geluisterd en ik neem ze zeker mee tijdens de komende budgetbesprekingen. We investeren nu al 1,7 miljard à 1,8 miljard euro in het hoger onderwijs. Maar ik zal bij de besprekingen op zoek gaan naar extra middelen", klonk het.