Rechtszaak tegen Geert Wilders onder grote belangstelling begonnen

Onder grote belangstelling en in een extra beveiligde rechtszaal op Schiphol nabij Amsterdam is de rechtszaak tegen de rechtspopulistische politicus Geert Wilders begonnen. De zaak gaat over de omstreden Marokkanen-uitspraken van de voorman van de Partij voor de Vrijheid.

Wilders zei tijdens een campagnebezoek op 12 maart 2014 in Den Haag dat dit "een stad met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen" moet worden. Een week later vroeg hij op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen aan een zaal vol PVV-kiezers of ze meer of minder Marokkanen wilden. Het publiek scandeerde "minder, minder, minder". "Dan gaan we dat regelen", reageerde Wilders.

Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt de PVV-leider voor belediging van een groep mensen op grond van ras en aanzetten tot discriminatie en haat.

Regiezitting

Vandaag start de regiezitting omtrent het onderzoek van de onderzoeksrechter, aanvullende onderzoekseisen en de planning van het proces. De kwestie wordt nog niet inhoudelijk behandeld, maar toch geldt deze eerste openbare zitting als de start van het proces, aldus de openbare omroep NOS.

Leden van de anti-islambeweging Pegida staan voor de hoofdingang. Een aantal heeft een varkensmuts op (foto onderaan). Ze dragen ook vlaggen bij zich met daarop een foto van Wilders en de tekst "Wilders for president".

Volgens de NOS heeft de politie in de buurt van Schiphol zes mensen aangehouden die op weg waren naar de rechtszaal.

Voor de start van de zitting was er al ophef omdat de conceptpleitnota van de advocaat van Wilders, Geert-Jan Knoops, naar de pers was uitgelekt.