Soms valt de appel wél ver van de boom

Ze draagt punkkledij, heeft een lichaam bezaaid met tatoeages en hangt het boeddhisme aan: Chrese Evans, een vrouw van 42 uit de Amerikaanse staat Oregon. Tegelijk is ze de kleindochter van... Jozef Stalin, één van de wreedste dictators die de wereld ooit heeft gekend.

Hij zwaaide de plak over de Sovjet-Unie tussen 1929 en zijn dood in 1953: Jozef Stalin, de man die zijn land in sneltempo het industriële tijdperk binnenloodste, de man die samen met de VS en de geallieerden nazi-Duitsland hielp verslaan, maar ook de man die als een genadeloze tiran regeerde en miljoenen mensen doelbewust de dood injoeg.

Groot is het contrast met Chrese Evans, zijn 42-jarige kleindochter die in de VS is geboren en opgegroeid. Ze is de dochter van Svetlana Stalina (die later de naam Svetlana Alliloejeva aannam), de enige dochter van Stalin. In 1967 ruilde ze de Sovjet-Unie voor de VS waar ze een nieuw leven uitbouwde. Samen met architect William Wesley Peters kreeg ze een dochter Olga, die vandaag als Chrese Evans door het leven gaat.

Borsjt

Het leven van Evans staat in schril contrast met dat van haar beruchte grootvader. Dat ze zijn kleindochter is, kwam ze overigens pas op latere leeftijd te weten.

Haar uiterlijk is opvallend: ze heeft meerdere tatoeages, houdt van punkkledij en poseert graag met kalasjnikovs. Tegelijk is ze een fervente aanhanger van het boeddhisme. Ze verdient de kost als uitbater van een kleine antiekwinkel.

Rusland heeft ze nog nooit bezocht. Toch kookt ze graag borsjt, een soep van rode bieten en zowat het nationale gerecht van Rusland. De Russen zelf zijn naar verluidt behoorlijk ondersteboven van haar verschijning.

CEN/Chrese Evans
CEN/Chrese Evans

lees ook