Spotify betaalt miljoenen achterstallige rechten uit

Muziekstreamingdienst Spotify is met de Amerikaanse Vereniging van Muziekuitgevers overeengekomen om 18,4 miljoen euro aan achterstallige rechten uit te betalen.

Dankzij het akkoord kan elke auteur of uitgever waarvan een of meerdere nummers verspreid werden op Spotify (zonder dat daar een vergoeding tegenover stond) nu een verzoek indienen om die vergoeding alsnog te krijgen. Dat de vergoedingen tot hier toe niet werden uitbetaald, komt volgens Spotify omdat het niet over de nodige informatie beschikte om de auteurs en uitgevers te identificeren.

"Deze overeenkomst is een cruciale stap in het verhogen van de transparantie in de muziekwereld en ervoor te zorgen dat muziekmakers rechten ontvangen wanneer hun muziek wordt gebruikt", zo luidt het in een gezamenlijke verklaring van Spotify en de National Music Publishers Association (NMPA). In de mededeling staat niet hoeveel Spotify aan achterstallige rechten zal betalen. Volgens een anonieme bron gaat het om 14 miljoen euro, waaraan Spotify nog 4,4 miljoen euro toevoegt.

De rechten van de nummers waarvan de auteur of uitgever niet gevonden kan worden, gaan naar de auteurs en uitgevers die de overeenkomst aanvaarden.

Meest gelezen