Syrische vluchtelinge als zwemster naar Rio

Ysra Mardini, die vorig jaar als 17-jarig meisje haar thuisland ontvluchtte en in de Duitse hoofdstad Berlijn terechtkwam, mag deel uitmaken van de speciale vluchtelingenploeg die het Internationaal Olympisch Comité (IOC) afvaardigt naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, komende zomer. De ploeg zal 43 atleten tellen. Ysra gaat als zwemster.

Van berooide vluchteling tot deelneemster aan de Olympische Spelen: voor de 17-jarige Ysra Mardini was het vorig jaar nog een droom. Maar die droom is werkelijkheid geworden, want het meisje is een van de teamleden van de vluchtelingenploeg van het IOC die komende zomer deelneemt aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, in Brazilië.

Dat nieuws is bekendgemaakt op een persconferentie in de Duitse hoofdstad Berlijn.

Tv-collega Steven Decraene ontmoette Ysra vorige zomer in de Servische hoofdstad Belgrado. Ze zat samen met haar oudere zus en enkele vrienden spelletjes te spelen. Een week daarvoor had ze nog urenlang gezwommen om vanuit Turkije in Griekenland te raken, met dank aan haar zwemtalent.

Na heel wat omzwervingen - het lot van vele honderdduizenden vluchtelingen - kwam ze in Berlijn terecht. Vastberaden bleef ze haar droom nastreven: als professioneel zwemster deelnemen aan de Olympische Spelen. Haar vastberadenheid heeft haar duidelijk geholpen om haar droom te realiseren.