Vingerafdrukken Abdeslam gevonden in Vorst

In het appartement in Vorst waar dinsdag een antiterreuractie plaatsvond, zijn vingerafdrukken gevonden van Salah Abdeslam, de voortvluchtige terreurverdachte van de aanslagen in Parijs. Mohammed Belkaid, die bij die actie is doodgeschoten, blijkt trouwens een bekende van Abdeslam te zijn.

De vingerafdrukken zouden zijn gevonden op een vochtig glas. Het is wel niet mogelijk om aan de hand van de vingerafdruk te achterhalen wanneer Abdeslam in de flat is geweest. Maar het voedt de speculatie dat Abdeslam een van de twee verdachten is die dinsdag bij de antiterreuractie op de vlucht is geslagen. Dat wil het federaal parket echter niet bevestigen.

Bij de huiszoeking in de Driesstraat, in Laag-Vorst, waren de politieagenten onder vuur genomen vanuit het appartement. Bij de actie die daarop volgde, waarvoor speciale eenheden van de politie werden ingeschakeld, werd een mogelijke terrorist doodgeschoten: de 35-jarige Mohammed Belkaid. Volgens onze bronnen blijkt die Belkaid een medeplichtige van Abdeslam die hij samen met nog een tweede verdachte in de Hongaarse hoofdstad Boedapest is gaan halen.

Twee anderen die in het appartement aanwezig waren, wisten dus te ontkomen. De speurtocht naar hen gaat onverminderd voort, maar details wil het parket niet vrijgeven, om het onderzoek niet te schaden. 

Wie is Mohammed Belkaid?

Mohammed Belkaid heeft onder de valse naam Samir Bouzid geopereerd. Onder die naam is op 17 november vorig jaar via Western Union 750 euro overgemaakt aan de nicht van Abdelhamid Abaaoud. Samir Bouzid - Mohammed Belkaid dus - werd al sinds november vorig jaar opgespoord. Het federaal parket bevestigt dat Samir Bouzid meer dan waarschijnlijk Mohamed Belkaid is.

Op videobeelden uit het kantoor van Western Union is ook nog een tweede verdachte te zien. Het zou gaan om een man die de naam Soufiane Kayal gebruikte, maar het is niet duidelijk of dat zijn echte identiteit is.

Wie is Salah Abdeslam?

Salah Abdeslam is na de aanslagen in Parijs van november vorig jaar zowat publieksvijand nummer 1 geworden. Hij heeft de wagen gehuurd die is gebruikt bij de aanval in de Parijse concertzaal Bataclan.

De Marokkaanse Belg is geboren in Sint-Jans-Molenbeek en leidde tot vorig jaar een relatief onopvallend leven als kleine crimineel. Hij belandde wel een paar keer in de gevangenis. Door contacten met onder meer Abdelhamid Abaaoud raakte Abdeslam geradicaliseerd.

Zijn precieze rol bij de aanslagen in Parijs is niet bekend. Mogelijk was hij niet alleen chauffeur, maar was hij ook een van de zelfmoordterroristen.

In dit appartement zat Salah Abdeslam