Violist Vadim Repin opent Gent Festival van Vlaanderen

Het muziekevenement Gent Festival van Vlaanderen opent op 19 september met een concert van violist Vadim Repin. Repin verwierf wereldfaam toen hij in 1989 op 17-jarige leeftijd de Koningin Elisabethwedstrijd won.

De eerste twee concerten van de 59e editie van Gent Festival van Vlaanderen vinden in de Gentse Sint-Baafskathedraal plaats. De solist op de concerten is de Russische violist Vadim Repin.

"Repin is misschien de meest volledige violist van het moment", zegt de organisatie. "In Gent kiest hij voor het verrukkelijke vioolconcerto van Jean Sibelius, een werk dat je als het ware meezuigt in de Finse natuurpracht."

Repin deelt het podium met het Beethoven Orchester Bonn, onder leiding van Christoph Perick. Zij versterken de rangen voor een uitvoering van de Eerste Symfonie van Gustav Mahler.

Op 20 september is het de beurt aan dirigent Ton Koopman en het Amsterdam Baroque Orchestra, dat focust op muziek van de 17e en 18e eeuw.

"Het palmares van de musicus-dirigent-onderzoeker oogt indrukwekkend, met ondermeer een eredoctoraat aan de Universiteit van Leiden, een erelidmaatschaap aan de Royal Academy of London en een ereprofessoriaat aan de Musikhochschule van Lübeck. Koopman was ook te gast bij alle grote orkesten ter wereld van New York tot Amsterdam en speelde als klavecinist en organist een indrukwekkend cd-oeuvre bij elkaar met vooral muziek van Buxtehude en Bach."