Voormalige Duitse minister Westerwelle overleden

De voormalige Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle is overleden aan leukemie. Hij was 54. Westerwelle was lange tijd voorzitter van de liberale FDP en voerde de partij bij de verkiezingen in 2009 naar een hoogtepunt met 14,6 procent van de stemmen.

Westerwelle studeerde rechten aan de universiteit van Bonn en werd advocaat. Van 1983 tot 1988 was hij voorzitter van de Jong Liberalen en nadien secretaris-generaal en voorzitter van de FDP.

Bij de verkiezingen van 2002 voerde hij een flamboyante campagne, met als streefdoel 18 procent van de stemmen te halen, maar de FDP bleef op 7,4 procent steken en Westerwelle moest zich tevreden stellen als leider van de oppositie in het parlement.

Bij de verkiezingen van 2009 haalde de FDP 14,6 procent van de stemmen, een hoogtepunt voor de partij. Westerwelle bracht de FDP weer in de regering en werd minister van Buitenlandse Zaken en vicekanselier in de regering van Angela Merkel.

Na enkele liberale nederlagen bij deelstaatverkiezingen moest Westerwelle de leiding van de partij afgeven. Na de verloren nationale verkiezingen in 2013 trok hij zich terug uit de politiek.