Wanneer was Abdeslam in Vorst? De wetenschap kan antwoord bieden

Vingerafdrukken kunnen op één of twee dagen nauwkeurig worden gedateerd, op voorwaarde dat ze jonger dan 15 dagen zijn. Indien niet kan volgens het Nederlands Forensisch Instituut alleen maar worden vastgesteld dat het gaat om vingerafdrukken van meer dan 15 dagen oud. Dat kan interessant zijn om te bepalen of Salah Abdeslam dinsdag al dan niet bij de schietpartij in de flat aanwezig kan zijn geweest.

Als iemand een voorwerp aanraakt, laat hij een afdruk van zijn huid op de materie. Die sporen kunnen zichtbaar gemaakt worden en vergeleken met een databank om verdachten te identificeren. Die methode wordt sinds het begin van de 20e eeuw algemeen gebruikt om misdaden op te lossen.

De sporen die men achterlaat, bestaan uit zweet en huidsmeer, en bevatten cholesterol, aminozuren en proteïnen. Als de omstandigheden bekend zijn waarin de vingerafdrukken zijn bewaard, kunnen de afdrukken tot op een of twee dagen nauwkeurig worden gedateerd.

Daarvoor moeten de vingerafdrukken wel jonger dan 15 dagen zijn.