"Abdeslam wilde zichzelf opblazen in Stade de France"

Salah Abdeslam, de belangrijkste nog overlevende verdachte van de aanslagen in Parijs in november, heeft de Belgische onderzoekers gezegd dat hij van plan was zichzelf op te blazen in het Stade de France in Parijs op 13 november, maar dat hij van gedachte veranderd was. Dat heeft de Franse procureur van Parijs gezegd.
AFP or licensors

"Salah Abdesalam bevestigde vandaag tijdens zijn ondervraging door de speurders dat hij, en ik citeer: 'zichzelf wilde opblazen in het Stade de France' en dat hij teruggekrabbeld was", zei procureur Francois Molins tijdens een persconferentie. Hij voegde er wel aan toe dat de eerste verklaringen van Abdeslam met voorzichtigheid behandeld moeten worden. 

Volgens Molins was Abdeslam een sleutelfiguur bij de aanslagen en speelde hij een centrale rol in de "vorming van de commando's" en de "logistieke voorbereiding van de aanslagen".

Het feit dat Abdeslam zich verzet tegen zijn uitlevering aan Frankrijk, "verlamt de procedure" niet, maar vertraagt ze enkel, zo zei Molins nog.

Opmerkelijk uitspraken

Dat een Franse procureur citeert uit de verhoren door Belgische speurders van Abdeslam is heel opmerkelijk. Het onderzoek loopt nog altijd en tot zolang geldt het geheim van het onderzoek.

Ook een nieuw element op de persconferentie is dat Nederland voor de eerste keer officieel wordt genoemd in het terreuronderzoek. Abdeslam is een paar keer in Nederland geweest en dat voor de aanslagen in Parijs. Voorlopig is het onduidelijk wat hij daar is gaan doen.