"Arrestatie Abdeslam belangrijke slag tegen IS in Europa"

De arrestatie van Salah Abdeslam in Brussel, als hoofdverdachte van de aanslagen in Parijs, is een "belangrijke slag" tegen terreurorganisatie IS in Europa. Dat heeft de Frans minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve gezegd. Hij heeft een korte persconferentie gegeven na de bijeenkomst van de Franse topministers.

"De operaties van de voorbije week hebben het mogelijk gemaakt meerdere individuen (...) uit te schakelen die blijk hebben gegeven van hun gevaarlijkheid en hun totale vastberadenheid", zei Cazeneuve. Hij voegde eraan toe dat Abdeslam zich voor de Franse justitie zal moeten verantwoorden, wat de families van de slachtoffers ook verwachten.

Hij beloofde dat de aanslagen tot op het bot zullen worden onderzocht en beklemtoonde de "goede samenwerking tussen de Belgische en Franse (politie)diensten. Cazeneuve loofde ook het "efficiënt werk" van de speurders, en bedankte de Belgische autoriteiten voor hun "puik werk".

Naar analogie met de nationale veiligheidsraad in ons land had ook de Franse president Hollande vanmorgen zijn Defensieraad bijeengeroepen op het Elysée in Parijs. Die vergadering werd naast Cazeneuve en Hollande ook bijgewoond door premier Valls, Defensieminister Le Drian, Justitieminister Urvoas en minister van Buitenlandse Zaken Ayrault.