"De strijd tegen terrorisme is nog niet voorbij"

Het terreurdreigingsniveau in ons land blijft ongewijzigd op 3. Na de arrestatie van Salah Abdeslam verandert er voorlopig niets aan de terreurdreiging, aldus de analyse van het OCAD. Dat heeft premier Michel gemeld op een persconferentie na de bijeenkomst van de nationale veiligheidsraad. De terreurdreiging blijft dus "mogelijk en waarschijnlijk".

De nationale veiligheidsraad zat vanaf 10 uur samen in de Wetstraat 16. Tijdens de bijeenkomst kregen de premier en de topministers uitleg van justitie en de veiligheidsdiensten over het dreigingsniveau en bijhorende veiligheidsmaatregelen.

Achteraf meldde premier Michel dat terreurniveau 3 behouden blijft. Hij benadrukte dat het op één na hoogste niveau niet niets is. "We zijn momenteel bijzonder opgelucht, maar we moeten zeker alert blijven. Er bestaat geen twijfel: de operaties van afgelopen week zijn de vruchten van een gigantisch werk. Er is de voorbije weken hard gewerkt om deze resultaten te kunnen boeken. Maar de strijd tegen het terrorisme is nog niet voorbij. We blijven vastberaden."

Michel bedankte ook openlijk de veiligheidsdiensten en de inwoners van Molenbeek en Vorst "om het hoofd koel te houden tijdens deze moeilijke week". De premier benadrukte ook het belang van de arrestatie van Abdeslam. "Het was bijzonder belangrijk voor ons om de terroristen levend te arresteren, zowel voor de slachtoffers als voor de gerechtelijke procedure."

Op de vraag of Abdeslam snel zal worden uitgeleverd als Frankrijk, antwoordde Michel kort maar duidelijk. "Ik heb geen enkel politiek bezwaar tegen de uitlevering, maar de procedures moeten gerespecteerd worden. We doen er alles aan om goed samen te werken met Frankrijk. Maar de uitlevering kan nog wel een paar weken duren."

"Probleem niet opgelost met arrestatie Abdeslam"

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) liet gisterenavond in "Het journaal laat" al verstaan dat de arrestatie van Abdeslam naar alle waarschijnlijkheid geen rechtstreekse invloed zou hebben op het terreurdreigingsniveau.

"OCAD maakt tegen morgen (vandaag, nvdr) een analyse voor de nationale veiligheidsraad. Het probleem van terrorisme is uiteraard niet opgelost met de persoon van Abdeslam. Ook de internationale veiligheidsdiensten weten dat er verschillende terrorismecellen actief zijn in West-Europa. Het is niet omdat we nu één cel hebben opgerold, dat de dreiging weg is."