"Molenbeek blijft strijden tegen het radicalisme"

"Het werk stopt niet nu Salah Abdeslam is opgepakt. We blijven de radicalisten en de sympathisanten verder opsporen, maar dat zal tijd vragen", zegt burgemeester van Molenbeek, Françoise Schepmans (MR), de dag na de arrestatie van de terreurverdachte.

"De Molenbekenaren zijn allemaal vastbesloten om een einde te maken aan het radicalisme. Dat moet gebeuren met zowel de hulp van de politie, als de gemeenschap, maar ook door opvoeding in de scholen", verduidelijkt Schepmans.

De burgemeester situeert de kern van het probleem in het historisch centrum van Molenbeek. "Daar zijn velen twintig jaar geleden beginnen radicaliseren door de omstandigheden van toen." Daarmee alludeert ze op het beleid van de toenmalige burgemeester Philippe Moureaux (PS).

Sociale woning

Het huis waarin Abdeslam zich schuilhield, is bovendien een sociale woning die verhuurd wordt door de gemeente. "Dat appartement was er eentje zoals er velen worden verhuurd in Molenbeek. Wij kunnen onmogelijk controleren wie er allemaal over de vloer komt bij de bewoners van die sociale woningen. Het is nu vooral belangrijk om alle sympathisanten te lokaliseren, ongeacht waar ze wonen", aldus Schepmans.

Maandag is de school in de Vier-windenstraat weer open. De kinderen en ouders worden er opgevangen door een team dat pedagogische en psychosociale hulp biedt. Andere inwoners van Molenbeek kunnen met hun vragen altijd terecht bij de preventiecel in het gebouw van de Cel ter Bestrijding van de Sociale Uitsluiting.