"Niet alles wat kan mislopen voor Kaat Bomans, zal mislopen"

Het is zover: Kaat Bomans komt volgende week "Thuis". Actrice Leen Dendievel hoopt het transgenderthema mondjesmaat in de Vlaamse huiskamer binnen te brengen. "En dat de transgendergemeenschap kan zeggen dat het bij haar ook zo was. Dat wil zeggen dat ik het goed heb gespeeld." Voor deredactie.be laat ze alvast even in haar kaarten kijken.

© VRT

De terugkeer van Kaat Bomans komt er vanwege twee zaken. Enerzijds wil Kaat terug bij haar familie zijn, nadat haar relatie met Tibo op de klippen is gelopen. Anderzijds heeft ze ook een afspraak bij het UZ Gent, voor een geslachtsoperatie. Het ziet er dus naar uit dat we het ziekenhuiskamertje van de set van “Thuis” – na de alcoholvergiftiging van Eddy, het ongeval van Femke en de hartoperatie van Waldek - ook de komende weken te zien krijgen.

Het enige wat Dendievel zelf al kan vertellen over haar nieuwe personage is dat Kaat geen "probleemtransvrouw" wordt. “Het zal niet zo zijn dat alles wat kan mislopen, misloopt of dat iedereen tegen Kaat is. Kaat heeft de zwaarste periode achter de rug, die periode wordt overigens in het boek "Herboren" verteld. Nu heeft ze dus de beslissing genomen om transvrouw te worden en ze kijkt alleen nog maar vooruit. Ze is een personage dat gewoon gaat werken en dat met haar vrienden zal omgaan. Uiteraard zullen er confrontaties zijn, want ook dat verhaal moet worden verteld, maar het valt mee.”

Auditie voor "een rol"

Het was in september dat Dendievel door de Thuisproductie werd opgebeld met de vraag of ze geen auditie wilde doen voor een rol. “Ik kon al vermoeden voor welke rol het precies zou zijn.” Al van bij de audities kon ze zich laten bijstaan door een vriendin die Dendievel een tijd geleden had “herontdekt”. “Vooraf kende ik haar als man.” Dendievel nam met haar de auditieteksten door. “Heel erg handig om met zo iemand op zoek te gaan.”

Alle teksten worden bovendien ook nagelezen door het Transgender Infopunt van Gent. “Ik mag echt in een warm bad het personage verder ontwikkelen”, zegt Dendievel daarover. Toch blijft het vaak een zware rol om te spelen. “Het is echt nadenken over alles. Emotionele scènes zijn geen scènes die je vanbuiten moet blokken en dan kan spelen. Ik moet goed nadenken over hoe ik die zal spelen.”

"Thuis" bij Frank en Simonneke

Intussen dateren de eerste opnames met Dendievel al van december. “De eerste keer op de set was spannend, maar er was een warme ontvangst. Toen aan de acteurs werd bekendgemaakt dat ik de rol kreeg, had ik ook al verschillende sms’jes gekregen van “Welkom bij “Thuis”.” Dendievel is ook blij dat ze in het gezin van Frank en Simonneke is terechtgekomen, toch wel het iconische gezin van “Thuis”. “Zij zijn echte vakmensen hé. Toen ik effectief in hun living stond, alsook in de living waar Anneke Petersen heeft gezeten, moest ik toch wel even denken van “wow, ik sta hier nu”.”

© VRT

Van september tot januari kon Dendievel stilhouden dat zij diegene was die de rol van Kaat Bomans zou gaan vertolken. “Het was niet makkelijk om te zwijgen, want iedereen vraagt waar je mee bezig bent. “Veel theater”, zei ik dan.” Toen het nieuws uiteindelijk uitlekte, ontplofte Twitter. Volgens de ene was Dendievel te mooi, volgens de ander leek ze helemaal niet op Jef Hoogmartens – die de rol van Franky speelde.

Van Franky naar Kaat

“Dat ik te mooi ben, zo zie ik mezelf niet in de spiegel. Ik vind daarnaast ook dat ik op Jef lijk, we hebben dezelfde neus en dezelfde mond. We zouden broer en zus kunnen zijn.” Om nog wat extra mee te hebben van Hoogmartens, laat Dendievel voor haar personage Kaat krullen in de haren leggen. “Ik zag dat Jef zo een slag in zijn haar had, dus ik zei dat ze dat bij mij ook mochten doen, maar misschien iets harder en iets blonder. Ik sta graag op de planken als mijn personage en ik ga graag door het leven als Leen. Ik scheid dat graag.”

Hoelang Dendievel de rol van Kaat Bomans zal spelen, daar denkt ze nog niet aan. “Ik zie dag per dag, project per project, jaar na jaar. Ik zet nooit ergens een datum op, want je zet jezelf zo vast.” Waar Dendievel wel zeker van is, is dat ze sowieso televisie en theater wil blijven combineren. “Marleen Merckx doet niet anders! De combinatie heb ik trouwens altijd perfect gevonden.” Of ze met haar rol in de populaire soap niet voor heel Vlaanderen alleen nog als “Kaat Bomans” zal worden aanzien? “Zolang ik andere dingen erbij doe, niet. En van zodra dat zo zou zijn, zou dat betekenen dat ik te weinig te doen heb en dat ik op zoek moet gaan naar andere rollen.”