"Vreemde luizen in Antwerpen" - Van Dievel Consulting

Louis Van Dievel kijkt als marketeer, "verkoper van gebakken lucht", met een guitige blik naar de kleine en grote actualiteit van de week: Nu: de perikelen van de politie in Antwerpen.

Louis Van Dievel is schrijver en VRT-journalist. Hij schrijft al enkele jaren wekelijks als "Van Dievel Consulting" voor Deredactie.be

Beste mevrouw Weyns,

U hebt allicht veel hartzeer gevoeld nu iedereen spreekt over de docureeks "Terug naar eigen land" op dat kleine zendertje Vier. En zeggen dat televisiemessias Martin Heylen vroeger fel gesmaakte programma's maakte voor Canvas! Dure programma's, weliswaar, maar ook altijd kijkcijferkanonnen. Ik kan mij inbeelden dat u 's nachts wakker ligt en u afvraagt hoe u de vergissing/fout/kemel van uw voorganger bij Canvas kunt rechttrekken.

In naam van VDC Ltd, met fiscaal adres op de Kaaimaneilanden maar in wezen stevig verankerd in de Vlaamse bodem, ben ik daarom zo vrij u een programmavoorstel te doen waarmede de meerwaardezender (of is die benaming geschrapt?) niet alleen kan terugslaan maar ook opnieuw de leidende rol kan spelen in het televisielandschap die Canvas toekomt.

Samenvatting

Waarover gaat " Vreemde luizen in Antwerpen"?

Trainee Dinska Bronska van VDC (allochtoonse én vrouw!) neemt zeven schermgezichten (eentje meer dan Vier!) van Canvas mee op een gevaarlijke tocht doorheen de stad Antwerpen.

Zij bezoeken met name de pleinen, straten en drankgelegenheden waar veel vluchtelingen/asielzoekers/illegalen (we gooien het gemakkelijkheidshalve op een hoop) vertoeven en waar deze lieden het meeste kans hebben om op een patrouille van de Antwerpse politie te botsen.

Niet zomaar een patrouille, uiteraard, maar de beruchte gang van Mega Toby en Sproetje. Als deze vriendenclub door omstandigheden niet beschikbaar zou zijn, zijn er zeker nog voldoende politieagenten te vinden die ook televisieroem willen vergaren middels het afpersen, bedreigen en fysiek molesteren van de mensen die wij liever zien gaan dan komen.

Het is de bedoeling dat de schermgezichten van Canvas het lot van deze "vreemde luizen" (grapje, er moet ook al eens kunnen gelachen worden!) delen en zo nodig ook meedelen in de klappen en bedreigingen. Het spreekt vanzelf dat Canvas een budget moet voorzien voor juwelen, horloges, smartphones en baar geld die door de schermgezichten onder dwang aan de politie kunnen overhandigd worden.

De docureeks eindigt wanneer de laatste Canvas-BV beroofd, beledigd en vernederd op het verlaten kermisterrein van Antwerpen Spoor Oost is achtergelaten, waarna de burgemeester en de korpschef de Canvas-kijker verzekeren dat het hier om kwaliteitsfictie gaat en niet om de dagelijkse gang van zaken binnen de Antwerpse politie.

Waar?

Het Sint-Jansplein, Het De Coninckplein, De Handelsstraat, de Stuivenbergbuurt, de wijk van het Sportpaleis, de Luchtbal, Borgerokko.

Wie en waarom?

Bart Schols: modelschoonzoon, verbaal niet opgewassen tegen het ongekuiste Antwerps van de politie.
Kathleen Cools: naïeve Gutmensch, moet geregeld een traantje laten bij zoveel onrecht.
Etienne Vermeersch: kan zijn mond nooit houden en zal geregeld ongenadig worden afgeranseld.
Walter Van Steenbrugge: zal zijn mensenrechten kunnen steken alwaar de zon nooit schijnt.
Wim Helsen: houdt er een trauma aan over en belandt in de afdeling Psychiatrie van het Stuivenbergziekenhuis.
Otto Jan Ham: is daarna voorgoed genezen van zijn ziekelijke drang om over alles en nog wat grapjes te maken.
Annemie Struyf: zoekt het goede in haar belagers.

Wie niet?

Kristien Hemmerechts

Het spreekt vanzelf dat de docureeks "Vreemde luizen in Antwerpen" niet door de VRT zal worden gemaakt, maar door een van de talrijke Vlaamse productiehuizen die op klandizie zitten te wachten. Zelf bevelen wij van harte VDC-TV! aan, een jonge maar dynamische speler op de televisiemarkt.

Met vriendelijke groet,

Louis von Dievel
CEO VDC en VDC-TV!

Ps: mocht u vinden dat ons programmavoorstel in te klare taal is geschreven kunnen wij op eenvoudig verzoek de tekst met het nodige televisiemanagersjargon oppimpen.

lees ook