Abdeslam in verdenking gesteld van terroristische moorden

De onderzoeksrechter heeft Salah Abdeslam en zijn handlanger onder aanhoudingsbevel geplaatst. Ze zijn officieel in beschuldiging gesteld van terroristische moorden en deelname aan een terroristische organisatie. Abdeslam zal woensdag voor de raadkamer verschijnen.
Aurore Belot
De gebouwen van de federale gerechtelijke politie in Brussel.

Salah Abdeslam en zijn opgepakte handlanger zijn vanochtend rond 8 uur vanuit het Sint-Pietersziekenhuis van Brussel overgebracht naar de gebouwen van de federale politie in de hoofdstad. Na een verhoor door de speurders zijn ze voorgeleid bij de onderzoeksrechter.

Abdeslam werd tijdens zijn verhoor bijgestaan door zijn advocaat Sven Mary. Die liet na afloop weten dat zijn cliënt aangehouden is. Ook de handlanger van Abdeslam werd aangehouden. Ze zijn beiden in verdenking gesteld van terroristische moorden en lidmaatschap van een terroristische organisatie. Abdeslam zal woensdag voor de raadkamer verschijnen. Die moet zich uitspreken over zijn voorlopige hechtenis.

De grote vraag is of Abdeslam nog van plan was een aanslag(en) te plegen. Bij de inval van de ordediensten vorige dinsdag werden immers in een appartement in Vorst zware wapens gevonden. Het ging daarbij om veel munitie. Explosieven werden evenwel niet gevonden.

Brice De Ruyver, criminoloog aan de UGent, twijfelt echter of Abdeslam zal praten. "Hij heeft de sleutel in handen, maar dat wil niet zeggen dat hij tot medewerking bereid is. Hij heeft daar eigenlijk geen voordeel bij. Zijn enige reden zou het zuiveren van zijn geweten kunnen zijn, maar ik vrees dat we daar niet op hoeven te rekenen. Hij weet ook wel dat IS het niet zal waarderen als hij namen geeft. Zijn vrienden die hem al die maanden geholpen hebben, zal hij niet zomaar verraden."

In ieder geval lijkt de snelheid waarmee de man voor de onderzoeksrechter wordt gebracht, erop te wijzen dat hij minstens op dit moment weinig tot niets wil verklaren.

Wie werd nog opgepakt?

Abdeslam werd gisteren rond 16.40 uur gevat bij een grootscheepse politieactie in de Vierwindenstraat in Sint-Jans-Molenbeek. Ook zijn handlanger werd opgepakt. Wat de rol van de man in het dossier is, is nog onduidelijk.

In de loop van het onderzoek werden zijn vingerafdrukken ontdekt in Auvelais (Namen), in een van de safehouses waar de terroristen voor de aanslagen in Parijs verbleven. De man is dus minstens betrokken geweest bij het plannen van de dodelijke aanslagen en zal ook een rol hebben gespeeld bij de vlucht van Abdeslam.

Over de identiteit van de handlanger bestond lang onduidelijkheid. Zijn echte naam was niet bekend, maar hij had wel twee valse namen, Amine Choukri en Monir Ahmed Alaaj. Zo had hij een vals Syrisch paspoort en een valse Belgische identiteitskaart. Het gaat wellicht om een teruggekeerde Syriëstrijder. Hij belandde gisteren na zijn arrestatie -net als Abdeslam- in het ziekenhuis. Intussen is hij opgesloten in de gevangenis van Lantin.

Ook drie mensen die Abdeslam en zijn handlanger onderdak verleenden, werden gisteren opgepakt. Eén van hen werd aangehouden op verdenking van deelname aan activiteiten van een terroristische organisatie en het verbergen van criminelen. Zijn moeder werd vrijgelaten, maar zij wordt wel nog verdacht van het verbergen van criminelen. Een andere vrouw werd niet in verdenking gesteld en vrijgelaten.

Wie wordt er nog gezocht?

In het onderzoek worden nog twee mannen gezocht: Mohamed Abrini, de man die een paar dagen voor de aanslagen naast Abdeslam in een auto werd gefilmd op weg naar Parijs.

En een man die door Abdeslam in Boedapest (Hongarije) werd opgehaald in september van vorig jaar. Hij pikte twee mannen op, een van hen werd gedood bij de actie in Vorst. De andere is spoorloos.