Abdeslam verzet zich tegen uitlevering aan Frankrijk

Salah Abdeslam zal zich verzetten tegen een uitlevering aan Frankrijk. Dat heeft zijn advocaat, Sven Mary, bekendgemaakt. De onderzoeksrechter heeft Abdeslam intussen onder aanhoudingsmandaat geplaatst.
Sven Mary, de advocaat van Salah Abdelsam.

Sven Mary had vanmiddag een eerste korte ontmoeting met zijn cliënt.  Bij het verlaten van het gebouw van de federale gerechtelijke politie wilde hij niet veel uitleg kwijt. "Mijn cliënt werkt mee met het Belgische gerecht en geeft toe dat hij op 13 november in Parijs was", zei Mary.

Hij bevestigde dat de onderzoeksrechter Abdeslam onder aanhoudingsbevel heeft geplaatst. Later na de middag kwam Mary terug om zijn cliënt bij te staan bij de betekening van het Europees aanhoudingsbevel tegen hem dat Frankrijk uitgeschreven had.

"We hebben ons verzet tegen de uitlevering aan Frankrijk omdat er in België ook nog een gerechtelijk onderzoek loopt", zegt meester Sven Mary. "De Belgische speurders en onderzoeksrechter hebben goed werk verricht en moeten de kans krijgen dat verder te doen. Er is ook geen reden om zomaar in te gaan op de vraag van de Fransen, we moeten heus niet uit een soort misplaatst schuldgevoel op onze knieën gaan voor Frankrijk."

Woensdag zal Abdeslam voor de raadkamer verschijnen. Die zal zich dan moeten uitspreken over zijn voorlopige hechtenis. Binnen de 15 dagen moet de raadkamer zich ook uitspreken over het Europees aanhoudingsbevel dat Frankrijk tegen de man heeft uitgevaardigd.