Doden bij aanslag in het centrum van Istanbul

Bij een explosie in een drukke winkelstraat in het Europese centrum van Istanbul zijn vier of vijf doden gevallen. Er zijn ook 36 gewonden, onder wie zeven zwaargewonden. Volgens de veiligheidsdiensten gaat het om een zelfmoordaanslag.

De explosie vond plaats op de Istiklal Caddesi, een bekende laan met veel (internationale) winkels. Een van de doden is de zelfmoordterrorist. De winkelstraat is voorlopig afgesloten. Bij de gewonden zijn twaalf buitenlanders, onder meer enkele Israëli's. De aanslag is voorlopig nog niet opgeëist.

De FOD Buitenlandse Zaken heeft voorlopig geen aanwijzingen dat er Belgische slachtoffers zijn bij de aanslag in het Turkse Istanboel. Het Belgische consulaat-generaal staat in contact met de lokale autoriteiten en volgt de situatie op de voet, aldus woordvoerder José de Pierpont van de FOD.

Geen beelden tonen

Vorig weekend kwamen er bij een aanslag in de Turkse hoofdstad Ankara nog 37 mensen om het leven. Die aanslag werd opgeëist door een splinterbeweging van de Koerdische groepering PKK als vergelding voor de acties van leger en politie tegen de Koerden in Oost-Turkije. Turkije handhaaft nog altijd het hoogste terreurniveau. Sinds afgelopen zomer zijn er al zeven aanslagen geweest.

Het Turkse toezichtsorgaan op audiovisuele media heeft een tijdelijk verbod ingesteld op het tonen van bewegende beelden en foto's van het toneel van de aanslag in de metropool Istanbul.

Het verbod slaat op live-uitzendingen van op de plaats van de aanslag, beelden van het ogenblik waarop de explosie heeft plaatsgevonden en nadien, en het tonen van lichamen.

AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors