Gent moet werk Borremans restaureren na schoonmaakbeurt

Michaël Borremans wil dat zijn schilderij "De Maagd" aan de stadshal in Gent gerestaureerd wordt. Een stadsarbeider was iets te naarstig aan de slag gegaan bij een reinigingsbeurt. Hij verwijderde niet alleen vogelpoep, maar ook verfstrepen die deel uitmaakten van het kunstwerk. "Het zou hilarisch zijn mocht het niet zo ernstig zijn", vindt de kunstenaar.
De strepen rechts werden weggeveegd.

Borremans maakte het werk van 60 bij 70 centimeter in 2014 op de betonnen wand van de klokkentoren naast de Gentse stadshal. Onlangs werd onderaan het schilderij vogelpoep verwijderd. Bij de reinigingsbuurt veegde de stadsarbeider die de klus klaarde ook verfstrepen naast het schilderij weg.

Maar die bleken deel uit te maken van het kunstwerk. Borremans had ze bewust aangebracht. "Als je schildert, wrijf je je penselen ook uit naast het doek. Die streepjes heb ik er bewust op gelaten, dan zie je dat het werk echt op die betonnen wand is geschilderd", had hij daarover gezegd. "Dat is wat free jazz"."

Ze hadden me op zijn minst kunnen vragen hoe dat schilderij het best wordt gereinigd", zegt Borremans in Het Nieuwsblad en De Standaard. Hij vindt het vreemd dat een stadsarbeider, en niet de restauratiedienst werd gevraagd om zijn werk te reinigen.

Het stadsbestuur zal het kunstwerk nu proberen te restaureren op basis van foto's. Zelf gaat Borremans daar niet aan meewerken. "Dat zou belachelijk zijn."