Nabestaanden aanslag Parijs willen onmiddellijke uitlevering Abdeslam

De nabestaanden van de slachtoffers van de aanslagen in Parijs, willen dat Salah Abdeslam door België onmiddellijk wordt uitgeleverd aan Frankrijk. Dat heeft Samia Maktouf, een van de advocaten van de nabestaanden, gezegd aan de Franse nieuwszender BFMTV. Hij moet zich volgens Maktouf "verantwoorden voor zijn daden" en "uitleg verschaffen".

"Ik vreesde dat Salah Abdeslam zou ontkomen of gedood worden", zei de voorzitter van de slachtoffervereniging "13 november", George Salines, aan de zender. "Zo kan nu een oordeel over hem uitgesproken worden." Salines zei nog "verrast, opgelucht" te zijn. Ook is hij tevreden "dat er een echt proces zal zijn tegen iemand die heel direct bij de aanslagen betrokken was".

BFMTV wijst er op dat de komende dagen de beslissing zal vallen om Abdeslam aan de Franse justitie over te dragen. Twee jaar geleden droeg Parijs ook Mehdi Nemmouche, de dader van de schietpartij aan het Joods Museum in Brussel, over aan de Belgische autoriteiten, herinnerde de Franse zender.

De Franse president François Hollande vroeg gisteren, in een gezamenlijke persconferentie met Belgisch premier Charles Michel, Abdeslam en andere verdachten zo snel mogelijk aan Frankrijk uit te leveren.

"Positief antwoorden"

Minister van Justitie Koen Geens lijkt naar de vraag van Hollande wel oren naar te hebben. "Het belangrijkste misdrijf is natuurlijk in Frankrijk gepleegd. Daar zijn ook 130 doden gevallen. Dus, in die zin is het normaal dat Frankrijk - dat een Europees aanhoudingsbevel had uitgevaardigd - de uitlevering vraagt", zegt Geens. "Dat zal een procedure vergen, maar ik neem aan dat dit een Franse vraag zal zijn en dat de Belgische autoriteiten hier meer dan waarschijnlijk positief op zullen antwoorden."

Ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) stelt dat Abdeslam zal uitgeleverd worden."We zullen er zorg voor dragen dat die vraag zo gunstig mogelijk beantwoord wordt, op grond van internationale akkoorden", zegt Reynders. Hij denkt dat Abdeslam "de komende weken" in Parijs kan aankomen.

Geens en Reynders zitten wel niet helemaal op gelijke hoogte met het federaal parket. Dat zei gisteren dat een uitlevering nog voorbarig is. Wel houdt het parket vandaag een videoconferentie met de collega's van het parket van Parijs om het verdere verloop van het onderzoek te bespreken, aldus parketwoordvoerder Eric Van Der Sypt.

"Uitlevering zal enkele weken duren"

Op de persconferentie na de nationale veiligheidsraad liet premier Charles Michel verstaan dat een uitlevering van Abdeslam zeker niet onmogelijk is. "Ik heb geen enkel politiek bezwaar tegen de uitlevering, maar de procedures moeten gerespecteerd worden. We doen er alles aan om goed samen te werken met Frankrijk. Maar de uitlevering kan nog wel een paar weken duren."