Niet langer verliefd op Kate en William

Het gouden echtpaar is niet meer. Zes jaar lang konden William en Kate geen kwaad doen. De media waren permanent gecharmeerd van hun natuurlijke glamour: zijn ernstige, goede manieren en haar haardos. En van de wenkbrauwen, "de beste van het land", volgens een damesblad.

De afgelopen weken is er sprake van een kentering. De hertog en hertogin van Cambridge, zoals hun officiële titel luidt, brengen te veel tijd door bij hun kinderen op hun afgelegen landgoed in Norfolk. Ze ondernemen onvoldoende officiële taken.

Zo was Kate de eerste vrouwelijke royal in ruim een eeuw die eerder deze week een ritueel Saint Patricksbezoek aan het Ierse legerregiment afzegde en William mag ook wel eens harder trekken aan zijn koninklijke bezoeken. Dat de prins er een job bij heeft als ambulancepiloot is geen excuus, vinden de Britse tabloids, die hebben uitgerekend dat William maar voor 80 uur per maand op de luchthaven staat ingeschreven.

Het is niet meer voldoende voor het koninklijk stel, dat in 2011 trouwde, de jonge en modebewuste ouders te zijn van een fotogeniek gezin. De Britse media hebben besloten dat ze lui en verwend zijn en teren op kosten van de staat.

Skivakantie zit pers danig dwars

De wrevel van de pers, synthetisch of oprecht, komt niet helemaal uit de lucht vallen. De hertog en broer Harry hebben er geen geheim van gemaakt de pers te beschouwen als een noodzakelijk kwaad. De broers geloven dat de media verantwoordelijk waren voor de dood van hun moeder, prinses Diana, die door paparazzi achternagezeten werd toen haar auto tegen een paal knalde in een Parijse tunnel.

William heeft uit zijn ervaringen met een opdringerige schandaalpers zijn conclusies getrokken. Het was een bewuste keuze om zich met zijn gezin af te zonderen in het verre zuidoosten van het land, weg van Londen en weg van de media. Vanuit Amner Hall is het makkelijker de regie over het koninklijk leven te houden. Er is William veel aan gelegen zelf te bepalen wat de media te zien krijgen en niet andersom.

Toen de familie Cambridge enkele weken geleden ging skiën werd de media nadrukkelijk genegeerd. Er werd een fotograaf aangesteld om vier foto’s van de jonge royals te maken die pas gepubliceerd werden nadat de familie weer veilig thuis was. Die geheime skivakantie heeft de Britse pers danig dwarsgezeten. "Druk? Ik ben ondergesneeuwd", kopte de doorgaans koninklijkgezinde Sun bij de foto’s van het vrolijke viertal in de sneeuw.

Linten doorknippen

De kritiek zou William en Kate niet helemaal onverschillig laten. De prins legde deze week 11 bezoeken af in vier dagen, terwijl de hertogin plotsklaps een winkel vond die geopend diende te worden. Volgens het paleis waren deze bezoeken lang tevoren gepland.

Waar of niet, tenzij William en Kate denken een vijandige Britse pers te kunnen negeren, zullen er binnenkort nog veel meer linten worden doorgeknipt en daklozencentra bezocht.