Romney roept op om Cruzfront te vormen tegen Trump

De voormalige Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney schaart zich bij de voorverkiezingen in zijn thuisstaat Utah achter Ted Cruz. Niet zozeer vanwege diens politieke project, wel omdat hij als enige tegengewicht kan bieden tegen topfavoriet Donald Trump. Dat schrijft Romney op zijn Facebookpagina.

Dinsdag organiseren de Republikeinen voorverkiezingen in Romney's thuisstaat Utah. Romney roept de Republikeinse kiezers op om zeker voor senator Ted Cruz te stemmen. Hij benadrukt dat zijn stemadvies zeker niet betekent dat hij Cruz openlijk steunt. Een stem voor Cruz lijkt hem de enige manier om de opmars van Donald Trump nog te stoppen.

"Vandaag is er een opbod aan de gang tussen het Trumpisme en het Republikeinse gedachtegoed. Via weldoordachte uitspraken van hun leider, is het Trumpisme de verzamelterm geworden voor racisme, vrouwenhaat, fanatisme, xenofobie, vulgaire uitspraken en sinds kort ook fysieke bedreigingen en geweld. Ik vind dat ronduit afstotelijk", schrijft Romney op Facebook.

"Kasich staakt beter zijn strijd"

Romney's bedoeling is om een open conventie af te dwingen. Tijdens een partijconventie zou Trump als kandidaat met de meeste stemmen in de voorverkiezingen alsnog opzij geschoven kunnen worden. Het komt dan immers tot een nieuwe stemronde onder de kiesmannen. En Trump is niet bepaald graag gezien binnen zijn eigen partij.

"Dat plan lukt alleen als senator Cruz zo sterk mogelijk aan de start komt en zo succesvol mogelijk is in de komende verkiezingen", schrijft Romney. Hij vult daarbij aan dat een stem op Kasich (zie foto) waarschijnlijk tot een overwinning voor Trump leidt.

Romney roept de derde Republikeinse kandidaat dan ook op om zijn strijd te staken, omdat Kasich eerder stemmen afsnoept van Cruz dan van Trump.

Trump: "Romney is gestoord"

Trump heeft naar goede gewoonte nogal laconiek gereageerd op de uitspraken van Romney. "Onze gefaalde presidentskandidaat, de man die verkrampte en ons allemaal in de steek heeft gelaten, steunt leugenaar Ted Cruz. Goede zaak voor mij!", tweet het. Hij noemt Romney ook nog "een gestoorde man die geen flauw benul heeft van de gang van zaken".