Tientallen doden bij bombardementen op Raqqa en Palmyra

Bij zware luchtaanvallen op het IS-bolwerk Raqqa in het noorden van Syrië zijn minstens 44 mensen omgekomen. 39 van de slachtoffers waren burgers, onder wie zeven vrouwen en vijf kinderen. Ook vijf politieagenten van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) werden gedood. Zeker 40 mensen liepen verwondingen op.
Het Russiche leger geeft meer uitleg over de bombardementen.

De cijfers komen van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat bij de oppositie aanleunt. Volgens het informatiebureau werden de bombardementen uitgevoerd door het Syrisch regime of de Russische luchtmacht. "Maar we weten uit het verleden dat de Syrische luchtmacht niet in staat is tot dergelijke aanvallen", zo werd gezegd.

Het observatorium zou over duidelijke aanwijzingen beschikken dat de door de VS geleide coalitie niet verantwoordelijk is voor de luchtaanvallen.

Vrijdag waren bij luchtbombardementen op al-Raqqa al 16 mensen omgekomen, onder hen ook 8 kinderen.

Palmyra

Ook Palmyra, dat 200 kilometer ten zuidwesten van Raqqa ligt, is vandaag hevig gebombardeerd. Volgens ooggetuigen hebben Russische vliegtuigen tientallen bombardementen uitgevoerd op stellingen van IS.

Rusland had deze week het merendeel van zijn troepen uit Syrië teruggetrokken, maar voert ter ondersteuning van het regime van president Bashar Al-Assad nog steeds luchtaanvallen uit in het land. Het Syrische regeringsleger bereidt zich voor op de herovering van Palmyra.

Drie weken geleden werd een bestand afgekondigd in Syrië en sindsdien is het geweld aanzienlijk verminderd. De wapenstilstand geldt niet voor IS en het Al-Nusra Front, het Syrisch filiaal van het terreurnetwerk Al-Qaeda.

The Ministry of defence of the Russian Federation