Vliegtuig neergestort in Rusland tijdens landing in stormweer

Bij de crash van een vliegtuig van FlyDubai in Rusland zijn alle inzittenden om het leven gekomen. Dat melden Russische media. Het vliegtuig kwam in de problemen door stormweer en stortte neer na een tweede landingspoging. Er waren in totaal 62 mensen aan boord: 55 passagiers en 7 bemanningsleden. De meeste passagiers waren Russen.
AFP or licensors

FlyDubai bevestigt in een persbericht de crash van het toestel van vlucht FZ981, dat vrijdag om 19.20 uur Belgische tijd was vertrokken op de internationale luchthaven van Dubai. Het ongeval gebeurde in Rostov aan de Don, een grote havenstad met miljoenen inwoners in het zuiden van Rusland, niet ver van de grens met Oekraïne. Het toestel crashte er rond 1.50 uur Belgische tijd.

Volgens de eerste gegevens is de Boeing 737 gecrasht tijdens een tweede landingspoging op de luchthaven, in weersomstandigheden die het zicht belemmerden. Russische luchtvaartautoriteiten vermoeden dat een menselijke fout of een technisch mankement aan de basis van het drama ligt.

Zwarte dozen zijn teruggevonden

Het vliegtuig moest in Rostov landen bij slechte weersomstandigheden. Nabij de landingsbaan op de luchthaven van Rostov kwam het toestel in de problemen, waarna het volledig uitbrandde. Alle passagiers en bemanningsleden zijn om het leven gekomen.

Aan boord waren ook toeristen. De meeste slachtoffers zijn Russen (44) onder wie vier kinderen. FlyDubai spreekt ook van negen Oekraïners, twee Indiërs en een Oezbeek.

Ondertussen zijn er twee zwarte dozen gevonden op de plaats waar het vliegtuig is neergestort. Die worden nu onderzocht.

Ook een toestel van het Russische Aeroflot uit Moskou heeft tot drie keer toe -tevergeefs- proberen te landen, maar week daarna uit naar Krasnodar, 250 kilometer verder, net zoals een vliegtuig uit Praag. Een vliegtuig uit het Turkse Istanbul heeft zelfs rechtsomkeer gemaakt.

FlyDubai laat weten er alles aan te doen om informatie over het ongeluk te verzamelen. Er zijn informatienummers opgericht voor de families van de slachtoffers. FlyDubai is een low-cost luchtvaartmaatschappij uit de Verenigde Arabische Emiraten met haar basis op Dubai International Airport.