"Maar jij lijkt helemaal niet op Sterling Archer"

James Bond, maar dan in zijn puurste vorm. Grof bekkend, oversekst, drankzuchtig, kleinerend kritisch, maar met een uiterlijk om u tegen te zeggen. Geheim agent Sterling Archer pakt al 6 seizoenen lang de kijker met groot gemak in, ook al haalt hij vaak verschroeiend uit naar zijn collega’s. Zijn "You’re in the danger zone" is intussen uitgegroeid tot een klassieker. Volgende week start tv-zender FX in de VS met het 7e seizoen van de wereldwijd bejubelde animatieserie, die vorig jaar nog een "Primetime Emmy Award" en "Critics’ Choice Television Award" won.

En dus kunnen de fans van "Archer" opnieuw genieten van de doldwaze fratsen van Sterling, zijn dominante moeder Mallory, zijn collega en al-dan-niet vriendin Lana, de droge computernerd Cyril, de vreemde secretaresse Carol, roddeltante Pam en de excentrieke wetenschapper Krieger. Niet langer -om evidente redenen- werkend voor ISIS, maar als onafhankelijke dienst intussen verbonden aan de CIA. Of misschien niet meer, maar dat moet in het nieuwe seizoen nog blijken.

De zo herkenbare, monotoon-zwoele stem van Sterling wordt al vanaf het begin van de serie geleverd door H. Jon Benjamin, (stem)acteur en stand-upcomedian. In 2010 werd hij voor Sterlings stem genomineerd voor een "Primetime Emmy Award".

"Toen me Sterling voorgesteld werd, dacht ik dat ik hem zo’n typisch Brits accent moest geven. Maar scriptschrijver Adam Reed reageerde onmiddellijk met: "Nee nee, ik heb je voor je stem gekozen, niet voor dat accent." Dus werd dat snel van tafel geveegd." (Entertainment Weekly, maart 2014)

"Ik lijk in geen enkel opzicht op Sterling in mijn dagelijks leven, al zijn er van die momenten. Een aantal van zijn kwaliteiten heb ik ook. Zo hebben we natuurlijk dezelfde stem. En ik kan ook wel eens beginnen te roepen en gemeen zijn tegen anderen. Aan de andere kant ben ik heus wel wat bescheidener dan hem. Ik zou niet graag hebben dat ze me in mijn gezicht slaan." (The Gazette, april 2015)

"Ik deel met Sterling ook wel zijn drang om iedereen rondom hem te vervelen, en zijn kinderlijke zin voor humor. Het grootste verschil is evenwel dat mijn lichaam meer hoofdkussenachtig aanvoelt." (Vulture, januari 2015)

"Met hem op café gaan, zou ik wel zien zitten. Ik heb in mijn jeugdjaren zeker rondgehangen met mensen die op hem leken. Maar hun tempo kon ik niet volhouden. Dat wilde ik ook niet. Ook al besefte ik dat het leven daardoor minder plezant zou worden." (The Gazette)

"Ik denk dat Sterling vanuit zichzelf een gestoord karakter heeft. En dus vermoed ik dat hij nooit echt gelukkig zal zijn. Misschien als zijn moeder zou sterven. Dan zou hij misschien gelukkig kunnen zijn. Want zij was en is toch de probleemfactor in zijn leven." (Digital Spy, januari 2012)

"Als men eenmaal weet dat ik Sterlings stem ben, is de eerste reactie vaak: "Oh, God! je ziet er helemaal niet uit zoals ik verwacht had." Soms word ik daar zo moe van, ook al begrijp ik het. De kans dat men me voor James Bond zal vragen, zal niet snel gebeuren. Al vind ik mijn uiterlijk aanvaardbaar. Het is niet dat ik "the elephant man" ben." (Entertainment Weekly)

"Het feit dat men me nauwelijks op straat herkent, vind ik zowel een voor- als een nadeel. Ik ben enerzijds blij zoals het nu is, dat ik die stem kan zijn in een serie die heel goed in elkaar steekt. Iets wat niet zo makkelijk is als het lijkt. De makers van "Archer" zijn echt wel goed in wat ze doen. Maar op sommige momenten zou ik, zoals iedereen trouwens, ook wel graag wat meer beroemd willen zijn." (Entertainment Weekly)

Laat u alvast meeslepen in deze trailer voor het nieuwe seizoen. Enige gelijkenis met een andere succesvolle tv-serie is natuurlijk louter toevallig:

lees ook