"Moureaux mag verantwoordelijkheid niet onder stoelen of banken steken"

Philippe Moureaux (PS) mag niet doen alsof hij niet verantwoordelijk is voor de radicalisering in de Brusselse gemeente Molenbeek. Dat heeft premier Charles Michel gezegd in een interview met de Franstalige zender RTL. Het is de eerste keer dat Michel de oud-burgemeester van Molenbeek zo openlijk op zijn verantwoordelijkheid wijst.

In het interview over de arrestatie van Abdeslam sprak Michel zijn lof uit over de professionele werking van de inlichtingendiensten. Daarna wees hij oud-burgemeester van Molenbeek Philippe Moureaux onomwonden op zijn verantwoordelijkheid in dit dossier.

"Moureaux moet niemand voor de gek houden over zijn verantwoordelijk hierin", zei Michel. "Ik ben zelf ook burgemeester geweest, dus ik kan het weten. Je moet als verantwoordelijke op dat moment weten wat er leeft op jouw grondgebied." Een duidelijke sneer aan het adres van Moureaux, die volgens Michel onvoldoende op de hoogte was van de radicalisering in zijn gemeente.

Het is de eerste keer dat Michel Moureaux zo duidelijk bij naam noemt als het over Molenbeek gaat. Volgens zijn woordvoerder wilde Michel "niemand viseren", maar kreeg hij "een duidelijke en directe vraag voorgeschoteld".

In hetzelfde interview zei Michel ook nog dat "bepaalde politieke formaties in het verleden te weinig aandacht besteed hebben aan terreur". Daarbij gaf hij aan dat hij daarvoor zeker niemand persoonlijk met de vinger wijst.