"Plan is onmogelijk in 24 uur tijd te realiseren"

Het vluchtelingenakkoord tussen Turkije en Europa is sinds vandaag van kracht. Dat akkoord bepaalt dat alle vluchtelingen die nog aankomen in Griekenland ná hun registratie moeten worden teruggestuurd naar Turkije. In de praktijk is daar echter nog niet veel van te merken. De Griekse overheid stelt dat ze te weinig tijd heeft gekregen.

De Griekse regering zat gisteren samen om een plan van aanpak op te stellen. Premier Alex Tsipras had gevraagd om de nieuwe aanpak naar de vluchtelingen toe ook onmiddellijk toe te passen. "Maar dat plan kan onmogelijk in 24 uur tijd worden gerealiseerd", benadrukt Giorgos Kyritsis, de Griekse coördinator voor het migratiebeleid binnen de regering-Tsipras. "Er is structuur nodig en het personeel moet klaar zijn."

Zo had Europa beloofd om 2.300 asielexperts, tolken en politieagenten naar Griekenland te sturen om alles in goede banen te leiden. Volgens de Grieken is er van die beloofde hulp nog niets in huis gekomen. Bovendien zouden de Turkse autoriteiten niet klaar zijn met hun voorbereidingen. Het is ook koffiedik kijken wie en hoe de migranten zullen worden overgebracht naar Turkije.

1.500 nieuwe vluchtelingen vrijdag

In Griekenland zitten ruim 45.000 vluchtelingen en de afgelopen dagen zijn er nog een pak meer op de eilanden aangekomen. Begin deze week was er sprake van enkele honderden nieuwe vluchtelingen, terwijl dat er vrijdag zo'n 1.500 waren.

Bedoeling is dat die mensen naar opvangkampen op het Griekse vasteland worden gebracht en dat ze op termijn een plaats krijgen in Europa. Heel wat vluchtelingen vrezen echter de opvangkampen. Ze gaan ervan uit dat ze er voor een lange tijd zullen vastzitten.

Protest in verschillende Europese steden

Mensenrechtengroeperingen, zoals Amnesty International, hebben het akkoord tussen Europa en Turkije fel bekritiseerd. Ze vinden dat Europa zijn rug keert naar de vluchtelingencrisis.

Gisteren kwamen duizenden mensen op straat uit protest, met manifestaties in Londen, Athene, Barcelona, Amsterdam en Genève. Ze eisen dat de grenzen opnieuw worden opengesteld.

In Athene liepen vluchtelingen mee en vroegen uitdrukkelijk hen niet te vergeten. In Londen scandeerden de betogers "Vluchtelingen zijn welkom" en "Kom op tegen racisme".

Photoshot. All rights reserved.