Dader aanslag Istanbul was Turks lid van IS

De dader van de aanslag gisteren in een winkelstraat in Istanbul was een Turks IS-lid van 24 uit de provincie Gaziantep, nabij de grens met Syrië. Dat heeft de Turkse minister van Binnenlandse Zaken, Efkan Ala, gezegd op een persconferentie. Bij de aanslag vielen, naast de dader, vier doden en tientallen gewonden. Vijf verdachten zijn aangehouden.

"We hebben vastgesteld dat Mehmet Öztürk, geboren in 1992 in Gaziantep, de laffe aanval zaterdag in Istanbul heeft uitgevoerd. Het gaat om een lid van IS", aldus Ala op een persconferentie die live op tv werd uitgezonden. Dat is een opmerkelijke wending. Net na de aanslagen zei de Turkse overheid nog dat de dader in Koerdische kringen moest worden gezocht.

Nog volgens Ala stond de dader niet op een lijst van gezochte terroristen. In het kader van het onderzoek zijn nog vijf andere personen opgepakt.

Timing niet toevallig

De aanslag is al de vierde in zijn soort dit jaar, de dodentol bedraagt nu al meer dan 80. De aanslag gisteren in Istiklal Caddesi, een straat met veel winkels en cafeetjes maar ook regeringsgebouwen en buitenlandse vertegenwoordigingen, kostte het leven aan drie Israëli's -twee daarvan hadden ook de Amerikaanse nationaliteit- en een Iraniër.

Israël, dat intussen een negatief reisadvies heeft uitgevaardigd voor Turkije, heeft aangekondigd dat het gaat onderzoeken of het om een aanslag tegen Israël gaat. Het is niet duidelijk of daar een aanleiding voor is. Omdat de Koerden morgen het lentefestival Newroz vieren, een moment waarop ze traditioneel ook op straat komen voor meer rechten, was er sowieso in heel het land al een verhoogde politieaanwezigheid. Mogelijk heeft IS van de gelegenheid gebruik willen maken om nu al gespannen veiligheidssituatie in Turkije nog verder te destabiliseren.

De Turkse politie heeft vanmorgen in Istanbul trouwens enkele honderden Koerdische manifestanten die wilden betogen, ruw uit elkaar gedreven.