Obama met familie in Cuba voor historisch bezoek

De Amerikaanse president Barack Obama is in de Cubaanse hoofdstad Havana voor een historisch bezoek. Obama is de eerste Amerikaanse president die het communistische eiland bezoekt sinds de Cubaanse revolutie van 1959.

Obama landde om 20.50 uur Belgische tijd met de Air Force One in de hoofdstad Havana. De president is vergezeld van zijn echtgenote Michelle en zijn kinderen Malia en Sasha. Bij zijn aankomst begroette hij de Cubaanse bevolking al op Twitter: "Que bolá Cuba? (Hoe gaat het?)", schreef hij. "Net geland hier, ik kijk er al naar uit om de Cubaanse bevolking te ontmoeten en er rechtstreeks mee te praten."

In het historische gedeelte van Havana maakte de president met zijn familie een wandeling (zie foto's). Bij hun aankomst aan de kathedraal werden ze toegejuicht door een massa mensen. Obama nam er even de tijd om handen te schudden. Daarna ging hij de kathedraal binnen, waar hij kardinaal Jaime Ortega ontmoette. Hij bedankte Ortega voor de rol die hij speelde in de toenadering tussen de VS en Cuba.

Obama ontmoette ook het personeel van de Amerikaanse ambassade. Door het regenweer gebeurde dat niet in de ambassade zelf, maar in het Melia Habana Hotel. "Het is fantastisch om hier te zijn", zei hij. "In 1928 kwam president Coolidge met een gevechtsschip naar hier en duurde dat drie dagen. Voor mij duurde het drie uur. Voor de allereerste keer is Air Force One geland op Cuba." Volgens Obama is deze reis voor hem een kans om "een visie op de toekomst voor te stellen die helderder is dan ons verleden".

"Toespraak Obama tot Cubaanse volk wordt hoogtepunt"

Tijdens het driedaagse officiële bezoek zal hij met president Raúl Castro praten over een verdere uitdieping van het toenaderingsproces nadat beide landen decennia aartsvijanden zijn geweest.

"Obama heeft beloofd dat hij daar meer vrijheid van spreken zal vragen voor Cubaanse dissidenten", zegt VRT-journalist André Vermeulen, die ter plekke is. "Castro zal vast opnieuw aandringen op het afschaffen van het Amerikaanse economische embargo dat nu al meer dan 50 jaar het leven van de Cubaanse bevolking vergalt."

Een bezoek met Fidel Castro staat niet op het programma. "Het zal misschien van de toestand van Fidel afhangen of Obama al dan niet toch langsgaat. Fidel is altijd een vat vol verrassingen", aldus Vermeulen.

Dinsdag zal Obama het Cubaanse volk toespreken. "Dat wordt het hoogtepunt van het bezoek. Hoogst waarschijnlijk wordt die toespraak ook uitgezonden op de Cubaanse televisie", zegt André Vermeulen. Hij zal ook een baseballwedstrijd tussen de Tampa Bay Rays en het Cubaanse nationale team bijwonen.

Diplomatieke dooi

Exact vijftien maanden geleden kondigden beide landen aan dat ze de diplomatieke betrekkingen gingen herstellen.

Obama is nog maar de tweede Amerikaanse president ooit die Cuba bezoekt. In 1928 bezocht president Calvin Coolidge de zesde International Conference of American States in Havana.

In Havana was er een kleine betoging van tegenstanders van het regime. Zij eisen meer aandacht voor de mensenrechten in Cuba. Enkele tientallen betogers werden opgepakt. Er was ook een tegenbetoging van aanhangers van het regime.