Resultaten WODCA-controle in Antwerpen "verontrustend"

In de provincie Antwerpen heeft afgelopen nacht een grootschalige WODCA-controle plaatsgevonden. Van de gecontroleerde bestuurders blies 5,9 procent positief en reed 7,9 procent te snel. Er werden 62 rijbewijzen onmiddellijk ingetrokken. Antwerps gouverneur Cathy Berx noemt de resultaten "verontrustend".
archieffoto

De lokale en federale politie voerden in de nacht van zaterdag op zondag controles uit in 42 steden en gemeenten. Aan de actie namen 327 politiemensen deel. Zij controleerden 2.418 bestuurders op snelheid, van wie er 191 (7,9 procent) te snel reden.

De politie hield ook 9.427 voertuigen staande voor een alcoholcontrole. Er werd bij 7.111 bestuurders een ademtest afgenomen. Daarvan waren er 419 positief.

"Liefst 5,9 procent van de gecontroleerde bestuurders reed dus onder invloed. In vergelijking met de resultaten van 2015 (4,6 procent) gaat het om een aanzienlijke stijging met 1,3 procent. Zestig procent van de bestuurders die positief bliezen, was bovendien dronken, want ze hadden meer dan 0,8 promille alcohol in het bloed. Dit is bijzonder verontrustend", zegt gouverneur Berx.

Voorts werd bij 38 chauffeurs een speekseltest afgenomen en 16 daarvan waren positief. De politie trok tijdens de controleactie 62 rijbewijzen meteen in. "Controleren én de pakkans verder opdrijven, in combinatie met een scherpe sociale controle én een maatschappelijke veroordeling van rijden onder invloed en/of van overdreven snelheid blijven de belangrijkste hefbomen om het aantal weekendongevallen blijvend te doen dalen. Nul doden en/of zwaargewonden in het verkeer blijft een opdracht voor iedereen", aldus de gouverneur.