Senegal beslist over kortere ambtsperiode van president

In Senegal in West-Afrika wordt vandaag een referendum gehouden over een verkorting van de ambtsperiode van de president. De ambtstermijn kan van zeven naar vijf jaar gebracht worden. De grondwetswijziging, die door president Macky Sall zelf werd voorgesteld, voorziet ook dat een presidentskandidaat voortaan niet ouder mag zijn dan 75 jaar.
AFP or licensors
President Sall geeft het goede voorbeeld tijdens het referendum.

Sall ziet in de verkorting van de ambtstermijn zowel een aanpassing aan internationale normen als een versterking van de democratie. De president is zelf 54 en wil -ongeacht het resultaat van het referendum- tot het einde van zijn (7-jarige) ambtstermijn in 2019 blijven regeren.

Senegal wordt beschouwd als een van de stabielste landen in de regio. Na de jongste terreuraanslagen in buurland Mali en in Burkina Faso en Ivoorkust neemt de vrees toe dat moslimterroristen ook in Senegal kunnen toeslaan. Meer dan 90% van de bijna 15 miljoen Senegalezen is moslim.