Sven Mary dient een klacht in tegen procureur Parijs

Sven Mary, de advocaat van Salah Abdeslam, dient een klacht in tegen de procureur van Parijs, François Molins. Mary vindt dat de procureur het geheim van het onderzoek heeft geschonden door gisteren te citeren uit de verklaringen van Abdeslam. Molins zei dat Abdeslam zichzelf wilde opblazen in het Stade de France, maar zich bedacht.

Molins deed de uitspraken tijdens een persconferentie en citeerde uit het verhoor van Abdeslam door de Belgische speurders. Mary stelt dat het geheim van het onderzoek is geschonden en dient een klacht in.

"Er is niemand in België die tot op heden daarover gecommuniceerd heeft, bij uitzondering van een paar algemeenheden over de medische toestand van Salah. Maar in een poging om Franse onderdanen te paaien door een lezing te gaan geven over een verhoor...dit lijkt me een brug te ver", zegt Mary.

De impact van zijn klacht zal echter gering zijn voor het onderzoek. Dat loopt gewoon verder. "Mary zal dit proberen aan te grijpen om aan te tonen dat de rechten van de verdediging geschonden zijn en geen eerlijk proces meer mogelijk is. Maar het lekken van deze informatie uit de verhoren is daar hoogstwaarschijnlijk niet belangrijk genoeg voor", legt VRT-justitiekenner Liesbeth Indeherberge uit.

Geens: "Belgische minister die iets zegt over Franse procureur, dat zou niet passend zijn"