Toerisme in Vlaanderen en Brussel lijdt onder terreur

Het toerisme in Vlaanderen en Brussel lijdt onder de aanslagen van 13 november in Parijs. Dat blijkt uit cijfers van Toerisme Vlaanderen in De Zondag. Voor heel 2015 is er nog een lichte stijging. Maar in de maanden november en december daalde het aantal toeristen met zo'n 15 procent.

Uit de cijfers blijkt dat zowel het aantal overnachtingen (0,7%) als het aantal toeristische aankomsten (2,2%) vorig jaar is gestegen in Vlaanderen en Brussel. Het aantal overnachtingen is in absolute cijfers gestegen met 190.000, wat vooral te maken heeft met het aantal buitenlandse overnachtingen.

Minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) is tevreden. "Het is mooi dat de groei zich doorzet", zegt Weyts. "De terreurdreiging heeft gelukkig niet het volledige jaar kunnen verpesten."

Vooral in de maanden november en december had die terreurdreiging een negatieve impact. Het aantal overnachtingen van buitenlandse bezoekers daalde met respectievelijk 14 en 15%. Volgens Toerisme Vlaanderen zou de groei zonder die dreiging meer uitgesproken geweest zijn. Men denkt aan een stijging van 2,5% van het aantal overnachtingen en 4,1%  van het aantal aankomsten.