Vluchtelingen blijven toekomen in Griekenland

Ondanks de inwerkingtreding van een akkoord tussen Europa en Turkije om de toestroom van vluchtelingen in te perken, blijven er vluchtelingen aankomen in Griekenland. In de nacht van zaterdag op zondag zijn van de Turkse kusten 875 mensen overgestoken naar Griekse eilanden, zo heeft de Griekse crisisstaf vandaag meegedeeld. Zaterdag waren er ook al 1.498 vluchtelingen van Turkije naar Griekenland getrokken, vrijdag 679 en donderdag 239.
AFP or licensors
Vluchtelingen in het kamp van Idomeni.

Bij de oversteek zijn vier mensen omgekomen: twee meisjes van een en twee jaar zijn verdronken toen ze uit een bootje vielen in het zuidoosten van de Egeïsche Zee, en twee Syrische vluchtelingen kregen een hartaanval bij hun aankomst op het eiland Lesbos.

De bepalingen van het Europees-Turks vluchtelingenverdrag zijn sinds middernacht van kracht. Het stelt dat alle vluchtelingen die vanaf zondag illegaal van Turkije naar Griekenland trekken, vanaf april onder dwang naar Turkije worden teruggebracht. Enkel wie kan bewijzen dat hij in Turkije vervolgd zou worden, mag blijven.

Volgens de crisisstaf zijn er in Griekenland nu 48.141 vluchtelingen. De vluchtelingen die nog op de eilanden waren, zijn naar het vasteland overgebracht. In het gebied Athene-Piraeus zijn er zo'n 13.000 vluchtelingen, de rest verblijft in kampen in het centrum en het noorden van Griekenland. In het kamp van Idomeni alleen al zijn er ongeveer 12.000 mensen.

Volgens de nieuwszender CNN Türk zijn in Turkije meer dan drieduizend vluchtelingen tegengehouden die de overtocht naar Griekenland wilden maken. In het district Dikilo alleen al zijn sinds zaterdag bijna 2.000 migranten in hechtenis genomen. Een deel wordt voorlopig in een sportzaal vastgehouden. Enkele vluchtelingen hebben daartegen geprotesteerd en ramen stukgeslagen.

Ter hoogte van Libië zijn er bij een poging van honderden migranten om over zee Europa te bereiken, negen mensen verdronken en zowat zeshonderd anderen gered, zo hebben verantwoordelijken van het Libische Rode Kruis nog meegedeeld.

Gesloten centra

De vluchtelingen die nu nog op de Griekse eilanden aankomen, moeten daar onmiddellijk asiel aanvragen. Wie dat niet doet, wordt teruggestuurd naar Turkije.

De nieuw aangekomen vluchtelingen worden ondergebracht in gesloten centra, maar op het terrein is er nog heel wat onduidelijkheid. De grieken zeggen ook dat ze wachten op de duizenden experts die de EU beloofd heeft om de asielvragen mee af te handelen.