Ze komen terug, Meneer de Uil en Juffrouw Ooievaar

"De Fabeltjeskrant" keert terug in een digitale versie. Meneer de Uil, Bor de Wolf en Juffrouw Ooievaar moeten in 2018 weer op de buis komen, als de serie 50 jaar bestaat.

"Ik ben al heel lang bezig de serie terug te brengen", aldus Robin de Levita, zoon van bedenker Loek de Levita, aan de NOS. "Eerst probeerden we het in de oude vorm, maar dat is nooit gelukt. Toen werd ik benaderd om het digitaal te maken."

Aanvankelijk was De Levita sceptisch om een 3D-animatie te maken van de poppenserie. Maar "vilt vertaalt zich heel goed naar digitaal. Meneer de Uil heeft nog steeds dezelfde look and feel."

"Elke Nederlander kan wel een personage feilloos nadoen"

"De Fabeltjeskrant" werd oorspronkelijk van 1968 tot 1974 uitgezonden op de Nederlandse televisie. Geheel in overeenstemming met de tijdsgeest sneed "De Fabeltjeskrant" onomwonden maatschappelijke thema's aan. Zo werd het apartheidsregime in Zuid-Afrika uitgelegd met Mister Maraboe en de vluchtelingenproblematiek met Chico Lama. De Levita wil dat in de nieuwe reeks opnieuw doen. "Het moet weer een spiegel worden", zegt hij.

Veel van de stemacteurs van "De Fabeltjeskrant" zijn intussen overleden, maar toch zal de digitale Meneer de Uil de kijkbuiskinderen met zijn vertrouwde stemgeluid aanspreken. "Elke Nederlander kan wel een van die stemmen nadoen", maakt De Levita zich geen zorgen. "Het is heel simpel om daar nieuwe mensen voor te vinden."