10 jaar Twitter in 10 onvergetelijke tweets

Vandaag bestaat sociaalnetwerksite Twitter dag op dag 10 jaar. Dagelijks worden ongeveer een half miljard tweets verstuurd. Sommige berichten of hashtags werden zo massaal verspreid dat de 140 tekens een verhaal werden op zichzelf. Een selectie van tien populaire of opmerkelijke tweets.

De eerste tweet aller tijden

Op 21 maart 2006 maakte de wereld kennis met Twitter. Mede-oprichter Jack Dorsey stuurde de allereerste tweet de wereld in. Een vrij nietszeggend, automatisch verstuurd bericht. "Bezig mijn Twitteraccount op te starten", schreef hij. Later die dag stuurde hij een eerste persoonlijk bericht de wereld in. "Ik nodig mijn collega's uit", klonk het. Tien jaar later hebben meer dan een half miljard tweeps gehoor gegeven aan die boodschap.

De eerste tweet vanuit de ruimte

Twitter was gedurende de eerste drie jaar een louter aards fenomeen. Astronaut Mike Massimo bracht daar verandering in. "Ik cirkel rond in de ruimte: de lancering was fantastisch!", schreef hij in mei 2009. Iets later stuurde hij nog een tweede bericht de wereld in, waarin hij expliciet zei waar hij zich bevond: ruimtetelescoop Hubble. One small step for men, a huge step for Twitter.

President Obama wordt herverkozen

"Four more years": met die woorden kondigde Amerikaans president Obama op 7 november 2012 zijn tweede ambtstermijn aan. Bij het bericht voegde de herkozen president een foto van een innige knuffel met zijn vrouw Michelle. Het beeld ging in geen tijd de wereld rond. Media uit verschillende landen gebruikten Obama's tweet om de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen aan te kondigen. Met ruim 780.000 retweets werd deze tweet op dat moment het meest gedeelde bericht in de geschiedenis van Twitter.

De paus waagt zich op Twitter

Dat de katholieke kerk meegaat met zijn tijd, bewees paus Benedictus XIV door in 2012 een Twitteraccount aan te maken met de mededeling: "wat ben ik blij om met jullie via deze weg in contact te treden". @Pontifex verzamelde in geen tijd miljoenen volgers.

Benedictus' opvolger Franciscus heeft zijn account succesvol overgenomen. In zijn eerste tweet bedankte hij al zijn volgers. Intussen deelt hij zo goed als dagelijks een geloofsboodschap met zijn 8,9 miljoen volgers, in het Engels. Vandaag bestaan er zelfs meerdere officiële pauselijke accounts, in verschillende talen.

Een bomaanslag, live op Twitter

Op 15 april 2013 werd de jaarlijkse marathon in Boston opgeschrikt door een dubbele explosie. Vlak bij de finishlijn ontploften twee bommen. Daarbij vielen 3 doden, zeker 260 mensen raakten gewond.

Via Twitter verspreidde het nieuws zich in ijltempo. Het was de eerste keer dat de sociaalnetwerksite op die manier een cruciale bron van informatie werd voor pers en politie. Journalisten konden snel en makkelijk foto's en filmpjes opsporen van ooggetuigen, zonder zelf ter plaatse te gaan. De politie kwam via de bijdragen van opmerkzame burgers de daders van de aanslagen al na enkele dagen op het spoor.

De Oscarselfie, de meest gedeelde foto ter wereld

De populairste tweet aller tijden staat op naam van de Amerikaanse presentatrice Ellen DeGeneres. Tijdens de Oscaruitreiking van 2014 tweette de presentatrice van dienst een foto met grote filmsterren als Meryl Streep, Jennifer Lawrence, Julia Roberts en Brad Pitt.

De sterrenselfie werd genomen door acteur Bradley Cooper. "Wat als zijn arm langer was geweest. Beste foto ooit", schreef DeGeneres. De foto ging binnen de kortste keren de wereld rond.  Met ruim 3,3 miljoen retweets en 2,1 miljoen likes is deze tweet met voorsprong de populairste ooit.

Yves Leterme en Twitter: een moeilijk huwelijk

Voormalig premier Yves Leterme deelde de afgelopen jaren met de regelmaat van de klok een privébericht met zijn Twittervolgers. De uitdrukking "een Letermeke doen" was daarmee geboren. In 2011 veroorzaakte de tweet "Is Henry with you now?" een golf van nieuwsgierigheid. Ook het bericht "Not at all. Want to learn to know you. You to?" in krakkemikkig Engels was zeker niet voor de ogen van de Twittercommunity bedoeld.

Het laatste "Letermeke" dateert van 2014. Toen stuurde Leterme onderstaande opvallende begroeting de wereld in. Sindsdien houdt de CD&V-politicus zich opvallend gedeisd op sociale media.

Dubbele solidariteit voor Parijs

Parijs werd in 2015 twee keer opgeschrikt door terreur. In januari werd de redactie van het satirische magazine Charlie Hebdo aangevallen. Via solidariteitshashtag #jesuischarlie werden wereldwijd boodschappen van medeleven gedeeld.

In november waren de ogen van de wereld voor de tweede keer in 2015 gericht op Parijs. Na de aanslagen op enkele cafés, voetbalstadion Stade de France en concertzaal Bataclan ontstond op sociale media opnieuw een golf van solidariteit en steunbetuigingen. Deze keer werd hashtag #PrayForParis een wereldwijde trend. In combinatie daarmee werden beelden van de Eiffeltoren en vredestekens gedeeld.

#wijoverdrijvenniet, een debat via een hashtag

Dat de 140 tekens op Twitter ook gebruikt kunnen worden voor een maatschappelijk debat, bleek na de intrede van de hashtag #wijoverdrijvenniet. Vlaamse vrouwen deelden in korte tweets massaal hun ervaringen met seksuele intimidatie en seksisme anno 2015.

Aanleiding voor deze golf van getuigenissen waren twee blogartikels over dit onderwerp. Onder meer blogster Yasmine Schillebeeckx bracht met haar artikel "Mijn naam is niet "hey, sexy"" veel teweeg. Journalist Marc Didden noemde haar in een reactie in De Morgen "Juffrouw Truttenbol". Na die reactie kwam de golf tweets van vrouwen die gelijkaardige dingen hadden meegemaakt pas echt op gang.

Katten overspoelen Twitter tijdens #BrusselsLockdown

Op 22 november 2015 maakte de wereld via Twitter kennis opnieuw met het Belgische surrealisme. Die avond vonden verschillende huiszoekingen plaats in Brussel. Er doken op sociale media al snel berichten op over de locaties en impact van die acties. De Brusselse binnenstad stond op zijn kop en dat kon iedereen openlijk volgen via #BrusselsLockdown.

De politie vroeg daarop met aandrang om geen informatie over de acties te verspreiden. Waar tweet je dan wel over? Dierenfoto's doen het steeds goed. Enter schattige en grappige kattenfoto's. De dag erna bedankte de politie de tweeps om zo snel -en met de nodige humor- gevolg te geven aan hun oproep.