"Salah Abdeslam heeft informatie van onschatbare waarde"

Sven Mary, de advocaat van Salah Abdeslam, heeft in "De ochtend" op Radio 1 gezegd dat Salah Abdeslam zeker uitgeleverd zal worden aan Frankrijk. "Ik heb gezegd dat hij informatie heeft die van onschatbare waarde is voor het onderzoek, van mijnentwege is er nooit gezegd dat hij spijtoptant wilde worden", voegt Mary eraan toe.
Aurore Belot

In Het Laatste Nieuws staat vanochtend dat Salah Abdeslam spijtoptant wil worden in ruil voor strafvermindering. In "De ochtend" wil zijn advocaat Sven Mary dat niet met zoveel woorden gezegd hebben: "Dit is heel snel aan het gaan, ik heb nooit gezegd dat hij spijtoptant wilde worden."

"Ik heb vooral gezegd dat hij een onschatbare waarde heeft aan informatie die interessant is voor elke partij in dit dossier, zowel advocaten als politiemensen als rechters. Ik wilde vooral dat de procureur in Frankrijk er door zijn verklaringen niet voor zou zorgen dat Abdeslam zou dichtklappen."

Uitlevering is zeker

Mary benadrukt dat Salah Abdeslam uiteindelijk uitgeleverd zal worden aan Frankrijk. "Wij hebben geen lessen te krijgen van Frankrijk over de feiten van 13 november. Laat ons heel duidelijk zijn: hij gaat naar Frankrijk. Er is geen enkele reden dat hij niet naar Frankrijk zou gaan. Het enige wat ik op het moment van het Europese aanhoudingsmandaat heb willen doen, is de legaliteit controleren, dat is mijn taak als advocaat. Het is geen kwestie van tijd rekken. Het zal de onderzoeksrechter zijn die zal beslissen wanneer hij zal gaan." 

Mary wil nog niet zeggen of hij ook in Frankrijk de advocaat van Salah Abdeslam blijft. Vanavond ontmoet Mary zijn cliënt een tweede keer. "Ik moet hem eerst spreken. We moeten horen wat hij allemaal te vertellen heeft. Zoals hij zaterdag gestart is, is dat in een goede richting aan het gaan. Sinds zaterdag werkt hij al mee."

Liggend ondervraagd

Toen kon Mary zijn cliënt maar kort zien. "Hij lag neer en was, logisch, omringd door vier gemaskerde agenten. Het was een vrij abnormale situatie, hij is liggend verhoord, voor mij is dat niet gebruikelijk, normaal doe je dat zittend. Ik denk dat er inderdaad een vorm van opluchting was bij hem omdat de jacht gedaan is."