"Toegang tot zuiver water voor miljoenen kinderen bedreigd"

De klimaatverandering maakt de uitdaging om iedereen ter wereld toegang te geven tot zuiver water nog groter en moeilijker. Dat zegt kinderhulporganisatie Unicef aan de vooravond van Wereldwaterdag. "Miljoenen kinderen dreigen verstoken te blijven van een goede toegang tot zuiver en veilig water", luidt het. Morgen op Wereldwaterdag lanceert de organisatie een Instagram-campagne om het publiek bewust te maken van de relatie tussen water, milieu en klimaatverandering.

"Wanneer het water schaars is tijdens periodes van droogte, zoeken de mensen hun toevlucht tot oppervlaktewater dat vaak ongezond is", aldus Unicef. "Anderzijds zorgen overstromingen ervoor dat waterzuiveringsinstallaties beschadigd worden en uitwerpselen verspreid worden. Dit werkt allerhande watergerelateerde ziektes in de hand zoals diarree en cholera. De hogere temperaturen die voortvloeien uit de klimaatverandering werken een verhoging van de frequentie van ziekten die verband houden met water in de hand, zoals malaria, knokkelkoorts en het zikavirus doordat de geografische spreiding van muggenpopulaties toeneemt."

Volgens Unicef zijn de ongeveer 160 miljoen kinderen jonger dan vijf jaar die in gebieden wonen met een hoog risico op droogte, het meest kwetsbaar. Ongeveer 500 miljoen wonen in overstromingsgevoelige gebieden. De meeste van hen wonen in Afrika beneden de Sahara en Azië.

Met de hashtag #ClimateChain bundelen Unicef-directeur Anthony Lake, Mogens Lykketoft, voorzitter van de Algemene Vergadering van de VN, en diverse andere belangrijke persoonlijkheden hun krachten met die van het grote publiek om een wereldwijde foto-keten tot stand te brengen tegen de klimaatverandering. De foto's zullen worden gepresenteerd tijdens de ondertekening van de Overeenkomst van Parijs op 22 april 2016.