Aanval op trainingsbasis van EU in Mali

In Bamako, de hoofdstad van het West-Afrikaanse land Mali, hebben onbekenden een hotel aangevallen, waarin leden van een Europese militaire missie wonen. Het is niet duidelijk of er daarbij slachtoffers zijn gevallen.

Volgens de regering van Mali was de aanval gericht tegen een hotel waar leden van de Europese EUTM-missie verblijven. Een groep van gewapende mannen probeerde de ingang van het hotel te bestormen en opende daarbij het vuur op bewakers die voor de deur stonden.

De schietpartij zou enkele minuten geduurd hebben en volgens de overheid is daarbij één aanvaller gedood. Het nieuws over de aanval wordt ook bevestigd door getuigen.

Er is geen sprake van doden of gewonden onder de leden van de EUTM-missie en evenmin over de militairen die het hotel bewaakten. Wel zijn er de voorbije maanden al wel meer aanslagen uitgevoerd. In februari zijn twee VN-blauwhelmen uit Guinée gedood bij een aanslag in het noorden van Mali. In november vielen er 19 doden bij een gijzeling en aanval van moslimextremisten in een hotel in Bamako. Daarbij zijn ook twee Belgen gedood.

EUTM moet het Malinese leger ondersteunen

De EU Training Mission (EUTM) werd in 2013 opgestart na het verdrijven van moslimfundamentalisten uit het noorden van Mali door Franse troepen. Het destabiliseren van Mali wordt door de EU beschouwd als een risico voor de zuidflank van Europa en kan mogelijk nieuwe vluchtelingenstromingen op gang brengen.

Die missie omvat 578 militairen uit 22 EU-lidstaten en ook uit Montenegro en Servië. Die moeten het Malinese leger bijstaan om de soevereiniteit over het gehele grondgebied te vrijwaren en terroristische en criminele bedreigingen te elimineren. Naast in Bamako is de EUTM ook actief in het kamp Koulikoro, op 60 kilometer ten noorden van de hoofdstad.