Binnenkort "douze points" voor China en Japan?

De European Broadcasting Union (EBU) wil samen met de Australische openbare omroep SBS een Aziatische versie van het Eurovisiesongfestival opstarten. De twee partijen hebben een exclusieve optie getekend, meldt de EBU maandag. Bedoeling is om tegen 2017 met een twintigtal landen een eerste Aziatisch songfestival te organiseren.

"SBS Australië zendt het Eurovisiesongfestival al meer dan 30 jaar uit", zegt Jon Ola Sand, supervisor van het Songfestival. "We denken dus dat zij de perfecte partner zijn om een alliantie van zenders op te starten, en Aziatische songschrijvers en artiesten de kans te geven om op het Eurovisiepodium op te treden."

"We zijn enthousiast dat de aantrekkingskracht van Eurovisie zich verspreidt naar het Aziatische continent", aldus Frank-Dieter Freiling, voorzitter van de organisatie.

De Aziatische versie zou de landen omvatten binnen de Aziatisch-Pacifische regio, en de eerste editie moet in 2017 plaatsvinden in een Australische stad, en daarna in andere steden in de ruime regio.

Met deze uitbreiding zou Eurovision in totaal meer dan een miljard mensen bereiken, merkt producent Blink TV op in het communiqué. Het Eurovisiesongfestival werd voor het eerst georganiseerd in 1965, en bereikt elk jaar bijna 200 miljoen kijkers in en buiten Europa.

Australië neemt dit jaar voor de tweede keer deel aan het festival. Bij de aankondiging, in november, dat Australië opnieuw deelneemt, zei Sand al dat EBU ervan overtuigd is "dat het Eurovisiesongfestival de potentie heeft om te evolueren tot een wereldwijd evenement".

De 61e editie vindt plaats in de Zweedse hoofdstad Stockholm. De halve finales vinden plaats op 10 en 12 mei 2016, de finale op 14 mei.