Boko Haram verantwoordelijk voor 20.000 doden en 5,9 miljard schade

De radicale soennitische terreurorganisatie Boko Haram is verantwoordelijk voor 20.000 doden in de deelstaat Borno in het noordoosten van Nigeria. Dat staat in een rapport van de Wereldbank dat de kost van de schade die werd aangericht door de jihadisten becijfert op 5,9 miljard dollar.
De gevolgen van een aanslag tegen een moskee in Nigeria

Het rapport, dat nog niet is gepubliceerd, onthult de omvang van de schade van de islamistische opstand, die in 2009 is begonnen en op een gegeven moment grote delen van het noordoosten van Nigeria controleerde.

Enkel in de deelstaat Borno verklaarden bronnen die het rapport konden inzien, dat 20.000 burgers zouden gedood zijn, een veel hoger cijfer dan vorige schattingen. Bovendien komt het merendeel van twee miljoen vluchtelingen in eigen land uit die staat, de thuishaven van Boko Haram en bijzonder hard getroffen door aanvallen en aanslagen. In de 27 districten van de staat zijn door de gevechten 30 procent van de woningen vernield, 5.335 klaslokalen in 552 onderwijsinstellingen, 1.205 administratieve gebouwen, 76 politiekantoren, 35 elektriciteitsstations, 14 gevangenissen, 201 medische centra en 1.630 waterputten.

De regering stelde ook vast dat akkers, waterbassins en meren werden vergiftigd in 16 districten en 470.000 stuks vee werden gedood of gestolen.

Problematisch om nodige fondsen te vinden

Een bron dicht bij de regering preciseerde dat het rapport nog niet is bezegeld en dat een beslissing binnenkort mag verwacht worden op het vlak van financiering.

Maar door de omvang van de schade -meer dan 1.900 miljard naira of 5,9 miljard dollar- in combinatie met een dalende economie in Nigeria door de val van de oliekoers, lijkt het problematisch te worden om de nodige fondsen te vinden in het buitenland. De Wereldbank in Nigeria weigerde alle commentaar.