Castro en Obama: historische handdruk in Havana

Op de tweede dag van zijn historische bezoek aan Cuba heeft de Amerikaanse president Barack Obama een ontmoeting gehad met zijn Cubaanse collega Raúl Castro. Het is voor de eerste keer sinds de castristische revolutie dat een Amerikaanse president op bezoek is in Havana. Voor het eerst komt een einde in zicht aan meer dan 56 jaar wederzijds wantrouwen.

Obama en Castro schudden elkaar de hand in het Paleis van de Revolutie in Havana. Merkwaardige en historische beelden, ook de beelden van beide staatshoofden die met de nodige eerbied elkaars nationale volksliederen aanhoorden.

Obama was de dag gestart met een bloemenkrans aan het monument ter ere van José Martí, dichter en schrijver, maar vooral een van de leiders van de Cubaanse onafhankelijkheidsoorlog, in de 19e eeuw. Vóór dat monument ligt het Plein van de Revolutie, waar Fidel Castro de menigte placht toe te spreken. Het plein wordt onder meer begrensd door het ministerie van Binnenlandse Zaken, waarop een enorme staalsculptuur is aangebracht met de beeltenissen van de revolutionaire helden Che Guevara en Camilo Cienfuegos.

Of het bezoek van Obama de symboliek zal overstijgen, zal nog moeten blijken, want voorlopig komt er nog geen einde aan het economische embargo tegen Cuba. Daarover moet het Congres in Washington nog zijn fiat geven. Toch probeert Obama voorzetten te geven, want hij heeft vandaag ook een ontmoeting met Amerikaanse en Cubaanse bedrijfsleiders. Anderzijds is er ook de nog altijd starre economie in Cuba, die ondanks de reeks hervormingen van de laatste jaren nog grotendeels op communistische leest is geschoeid.

Intussen is het vliegverkeer tussen de VS en Cuba grotendeels geliberaliseerd, waardoor het voor Amerikanen gemakkelijker wordt om naar Cuba te reizen.