Chinese lagere school maakt lessen golf verplicht

Een lagere school in Shanghai verplicht wekelijkse golflessen voor ruim 400 leerlingen, in een poging de sport populairder te maken. Dat meldt de door de overheid gecontroleerde China Daily. In het land is golf niet vrij van controverse.
AFP or licensors

"Golf is geen elitesport die enkel voor de rijken is", aldus Cia Haiping, directeur van de Experimentele School voor Vreemde Talen. "Het is een sport die populair en toegankelijk kan zijn voor iedereen." De school verplicht de lessen voor de 7- en 8-jarigen.

De Chinese communistische partij CCP heeft een ambivalente houding tegenover de sport. Golfterreinen worden vaak beschouwd als symbool voor het samenspannen van zakenlui en politici. Vorig jaar nog verbood de communistische partij, in het kader van een grote anticorruptiecampagne, zijn leden om in te gaan op uitnodigingen voor golfpartijtjes. De sport was eerder al verboden door Mao Zedong, in 1949.De Grote Roerganger noemde golf een "sport voor miljonairs". In 1984 werd het verbod afgeschaft.

Tegelijk wordt het sportieve aspect van golf benadrukt en pakt het land uit met de successen van Chinese golfers. Op de komende Olympische Spelen, waar golf voor het eerst sinds 1904 op het programma zal staan, is de 26-jarige Feng Shanshan (foto) zelfs een medaillekandidaat.

Verschillende Chinese privéscholen bieden al golflessen aan, maar de school in Shanghai is de eerste publieke school die dat doet, en bovendien verplicht.