De Wever: "Grote wil om politiekorps uit te zuiveren"

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) verdedigt de integriteit van zijn politiekorps, ook na het recente schandaal over de afpersing van illegalen door enkele inspecteurs. Als die "vermeende feiten aangetoond worden", is er volgens hem echter een grote wil binnen het korps om de politie uit te zuiveren.

Het was de eerste officiële reactie van De Wever nadat vorige week een groot schandaal uitbarstte binnen zijn politiedienst. Vier en mogelijk zes inspecteurs worden ervan beschuldigd dat ze illegalen geld zouden hebben afgeperst, desnoods met geweld.

"Dit is geen hoogdag voor het politiekorps", gaf Bart De Wever vanavond toe aan "Terzake", maar tegelijk schaarde hij als directe overste uitdrukkelijk achter zijn politiekorps. Dat is de voorbije maanden al vaker ten onrechte beschuldigd van allerlei feiten die breed in de media werden uitgesmeerd, merkte hij op.

Indien echter wordt aangetoond dat de "vermeende feiten" echt zijn, stelt De Wever vast dat er binnen het korps een grote wil is om de politie uit te zuiveren. De voorbije maanden is het aantal tuchtstraffen overigens al toegenomen, merkt hij op.

Omdat hij als burgemeester een tuchtrechterlijke functie heeft en zijn neutraliteit niet wil ondermijnen, wil De Wever echter niet meer kwijt over het schandaal binnen de politie. Ook de kritiek van de oppositie op zijn manier van communiceren in deze zaak vindt hij "erg dom" en getuigend van weinig kennis over hoe het gerecht werkt. 

Het onderzoek gebeurt overigens op een normale manier, merkt De Wever op, via een onderzoeksrechter en een team van intern toezicht van de federale politie. Ook de tweet van Vlaams minister van Cultuur en Brusselaar Sven Gatz (Open VLD) dat de politie in Brussel de "slechte mensen pakt" en die van Antwerpen "de goede mensen koeioneert", is volgens De Wever dom.