Democraat Sanders wint voorverkiezing buiten de VS

Bij de Amerikaanse voorverkiezingen voor het presidentschap heeft Bernie Sanders bij de Democraten opnieuw een overwinning geboekt op zijn rivale Hillary Clinton. Sanders haalde het bij de Amerikanen die buiten het eigen land wonen.

Het gaat om een relatief kleine voorverkiezing, maar toch is die psychologisch erg belangrijk voor de 74-jarige senator Sanders die Clinton nu opnieuw het nakijken geeft.

In totaal namen 34.570 Amerikanen in 38 landen deel aan de primary van de Democraten. Niet minder dan 69% daarvan stemde voor Sanders tegen 31% voor Clinton. 

De echte waarde zit in het aantal gedelegeerden voor de Democratische conventie van deze zomer. Sanders kreeg negen van de dertien beschikbare "delegates" achter zich, de overigen gaan naar Clinton.

Die laatste heeft nog wel een grote voorsprong in het totaal aantal verkozen gedelegeerden: 1.163 tegenover 844 voor Sanders. Het verschil wordt nog groter -1.630 tegenover 870- als ook de "super delegates" worden meegeteld. Dat zijn toplui uit de partij zoals ex-presidenten, gouverneurs en dergelijke- die niet verkozen worden, maar wel een stem kunnen uitbrengen bij de aanduiding van de presidentskandidaat van de partij.