Eén op de vijf Belgen wil geen schoonkind met andere huidskleur

Het stoort 20 % van de bevolking dat hun zoon of dochter zou thuiskomen met een partner die een andere huidskleur heeft. Dat blijkt uit een onderzoek dat Unia deed bij meer dan 2.500 Belgen. Unia, het vroegere Gelijkekansencentrum, start een sensibiliseringsactie op de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie die maandag plaatsvindt.
BELGA/GERON

Hoewel racisme steeds meer een culturele invulling krijgt, bestaat racistisch gedrag op basis van huidskleur nog altijd, stelt Unia-directeur Els Keytsman vast. "Gevraagd naar de mening over een partner met een andere huidskleur zegt één op de vijf respondenten liever geen schoonkind te hebben met een andere tint. Het racisme als oordeel over iemands huidskleur blijft bestaan."

"Wie denkt dat jonge mensen minder gekant zijn tegen een partner met een andere kleur, heeft het fout", aldus Keytman. "Elke generatie denkt ongeveer hetzelfde: 17,5 procent van de 16- tot 25-jarigen zegt het erg storend te vinden moest hun kind later kiezen voor een vriend of vriendin met een andere huidskleur."

De studie wijst uit dat liefst een kwart van de groep tussen 56 en 65 jaar het niet ziet zitten dat de partner van hun kind een andere huidskleur heeft. In de leeftijdscategorie 36-45 jaar zei 22 procent er een probleem mee te hebben.

Unia vroeg ook aan mensen met een migratieachtergrond of ze een partner met een andere huidskleur zouden accepteren. Bijna 12 procent van de deelnemers met migratieachtergrond had het moeilijk met de keuze van hun kind voor een partner met een andere huidskleur, tegenover 18 procent van de respondenten zonder een buitenlandse origine.

De organisatie lanceert via Facebook een sensibiliseringsactie. In een filmpje (zie hieronder) zijn drie jonge mensen met een migratieachtergrond te zien. "Zij bevestigen zelf met verve alle vooroordelen die over hen leven. Met dit filmpje willen we de aandacht trekken van jonge mensen. Ook zij hebben vooroordelen en moeten weten dat die de inclusieve samenleving van binnenuit aantasten. Want een vooroordeel is, vaak onbewust, een eerste stap naar discriminatie", aldus Keytsman.

Meest gelezen