Gatz: "Het is even goed geweest met Brussel te bashen"

Brussel stond afgelopen weekend opnieuw in de internationale belangstelling, met de arrestatie van terreurverdachte Salah Abdeslam. Maar zeggen dat echt alles misloopt in onze hoofdstad, vindt Vlaams minister voor Brussel Sven Gatz (Open VLD) een brug te ver. "Het is even goed geweest met Brussel te bashen", zei hij in "De ochtend" op Radio 1.

Sven Gatz stelde afgelopen weekend op Twitter vast dat de Brusselse politie Salah Abdeslam had geklist en de Antwerpse politie "goede mensen koeioneert", verwijzend naar het pas bekend geraakte politieschandaal daar.

Waarom als minister zo'n ietwat provocerende tweet sturen? "Ik wilde even een prik teruggeven om te laten zien hoe het voelt als je gebasht wordt", legde hij in "De ochtend" uit. "Ik wilde als minister van Brussel even de boodschap geven dat het nu even goed geweest is met Brussel te bashen. Het is buiten proportie. Er zijn twee maten en twee gewichten."

Dat er vanuit Antwerpen en de rest van Vlaanderen onterechte kritiek op Brussel wordt geuit, is volgens Gatz wel degelijk het geval. "Er is soms een bepaalde gretigheid om Brussel een stuk te bashen en om alles wat fout gaat in de stad heel fel te veralgemenen. Er gaat iets fout in een wijk en heel de stad is slecht."

Evenwicht zoeken

Gatz erkent dat er wel degelijk problemen zijn in zijn stad. "Maar we moeten als politici het evenwicht zoeken tussen net niet aan nestbevuiling doen en anderzijds een beetje liefde voor je stad voelen." Al erkent hij dat dat laatste "nu heel moeilijk" is.

Als het van Gatz afhangt, moet er in Brussel het een en ander veranderen. "De bijkomende middelen voor de politie zijn een goede zaak, maar dat volstaat niet." Er moet daarna ook geïnvesteerd worden in onderwijs en cultuur bijvoorbeeld.

Het is geen of-ofverhaal, benadrukt de minister. "Het is niet alleen politie of alleen onderwijs, het moet beide zijn." En om daarin te kunnen investeren, moeten de Brusselse en federale regering beter samenwerken, vindt hij, "eerder dan elkaar de zwartepiet te geven".

Bekijk het volledige interview