Hanne, Cathy of Gilles: wie is de mol?

Wie is de mol: Hanne, Cathy of Gilles? Het is dé vraag van één miljoen, die vanavond wordt beantwoord tijdens de finale van het programma. Wij volgden de voorbije weken alle afleveringen met een vergrootglas en ons molboekje bij de hand. Onze bevindingen zetten we - bij wijze van opwarming - even op een rijtje.

Cathy

Na de eerste aflevering leek iedereen al meteen zeker: Cathy is de mol, dat kan nauwelijks anders. De huismoeder slaagde erin om zich vanaf minuut één uiterst verdacht te maken bij zowel tv-kijkend Vlaanderen als haar collega-deelnemers. Ze zocht de plekken op waar makkelijk gesaboteerd kon worden (zie de lamaproef), drong aan op risico’s (hoewel er al amper geld in kas was), zaaide verwarring (onder meer bij de volgorde van de apostelen bij “Het laatste avondmaal”) en besliste “snel even terug te fietsen” bij de bergopdracht, hoewel daar duidelijk geen tijd voor was. U fronste uw wenkbrauwen? Geen nood, wij ook.

Waar de tv-kijkers haar ondertussen al lang aan de kant hebben geschoven als ultieme verdachte, wordt ze bij de deelnemers duidelijk wel nog steeds het meeste geviseerd. Wanneer u “ik vertrouw u niet” hoort tijdens het spel, mag u er zo goed als zeker van zijn dat het over Cathy gaat. Komt goed uit, aangezien ook zij iedereen wantrouwt.

Cathy profileerde zich doorheen de afleveringen als een van de meest fanatieke spelers, waardoor het al eens botst met een medekandidaat. Ondanks die duidelijke drive bracht zij van de drie finalisten tot nog toe wel het minste geld in het laatje. Ongeluk en toeval bestaan zeker, maar denk toch ook aan de niet nader te beschrijven grijns op haar gezicht. Mysterieus, zei u?

Gilles

Net als Cathy behoort Gilles tot het fanatieke kamp. Hij doet zichzelf voor als een winner, iemand die voor honderd procent voor het spel gaat. De 27-jarige brand manager gaat dan ook door een vuur als het gaat om vrijstellingen of extra kansen om in het spel te blijven, al kost dat de groep – soms handenvol – geld. Logisch, vindt u? Zeker en vast, maar zou het ook geen ideale dekmantel zijn om de pot wat lichter te houden of te maken? Juist, ja.

Hoewel Gilles – die overigens speelt bij een amateurtheater (!) – meermaals alles heeft gegeven voor een opdracht, lijkt toch niet alles even simpel te gaan. Akkoord, bij de metro-opdracht liep de jongen de ziel uit z’n lijf en ook vorige aflevering bracht hij samen met Hanne heel wat geld in de schuif, maar bij de fietsopdracht gebeurden er toch enkele vreemde zaken. Zo kon hij op amper enkele minuten tijd het Weesgegroet in het Spaans vanbuiten leren, maar slaagde hij er niet in om de bordjes in de kapel in de juiste volgorde te leggen. Iets wat sterke financiële gevolgen had. En dan was er nog de schakelaarsopdracht waarbij Gilles vrij snel aangaf geraakt te zijn door een verfkogel, maar bij nader inzien geen spatje verf op zijn kledij had. 

De kandidaat lijkt iedereen altijd een stapje voor te zijn. Omdat hij opgaat in het spel en alles écht goed wil doen? Kan zeker, maar dan heeft hij - we geven het toe - wel veel kwaliteiten. Of heeft hij sommige zaken misschien op voorhand al eens kunnen oefenen omdat hij wist wat er zat aan te komen? De anders vaak vloekende man was alleszins erg stil toen Hanne en Cathy de molboekjes van de ondertussen afgevallen kandidaten mochten inkijken. Gilles had het niet meer in de hand en dat heeft hij niet graag. Mol of niet.

Hanne

En dan is er nog Hanne: de 25-jarige West-Vlaamse onschuldigheid in persoon. Of dat probeert ze toch te laten uitschijnen, tot vriend en vijand in aflevering vier ontdekten hoe goed ze kan liegen. Iedereen – ja, zélfs argwanende Cathy – tuimelde er met open ogen in en dat dankzij een simpele – doch meesterlijke – tactiek: de beschuldiging meteen bij iemand anders leggen. Een doorwinterde mol zou het niet beter kunnen.

In de loop van het spel kwam ze bovendien met enkele zaken die op z’n minst opmerkelijk kunnen worden genoemd. Zo weet de organisatrice van kinderfeestjes – we herhalen: kinder-feestjes – niet hoe ze bruine verf maakt en komt ze keer op keer met het antwoord van de raadsels… als de tijd net is verlopen. En dan is er nog de bewuste muziekopdracht waarbij het toch wel bekende “Return to sender” volgens Hanne plots “Return december” heet. Dat ze snel snel enkele blaadjes wegmoffelt uit het molboekje van Issabel, wanneer ze die samen met Cathy vorige week mocht inkijken, speelt bovendien ook niet bepaald in haar voordeel.

Hoe verdachter ze de afgelopen weken werd voor tv-kijkend Vlaanderen, des te meer vertrouwen lijkt ze te krijgen van de collega-deelnemers. Zeker zijn we niet, maar we durven te vermoeden dat de laatste drie afgevallen kandidaten (Bruno, Thibaud en Stijn) Hanne zelfs niet in overweging namen. Hoe dan ook heeft ze van de drie finalisten wel het meeste geld bij elkaar verdiend. Iets wat je niet meteen zou verwachten van een mol.

Conclusie?

En dan zijn er nog de tips die de programmamakers schijnbaar verstoppen gedurende de verschillende afleveringen, waar we – laten we eerlijk zijn – toch ook niet veel wijzer van worden. 

Zo was Cathy tijdens de trailer van de eerste aflevering al tijdens een milliseconde te zien, iets wat amper op te merken was met het blote oog. Presentator Gilles De Coster had het dan weer over een mol “die in vorm” was, toen Hanne een trui met diezelfde woorden aanhad. De nummerplaat van de auto waar Ruth in terechtkwam, leidt dan weer nadeloos naar Gilles (GBL - Gilles Van BouweL). En dan hebben we het enkel nog maar over de meest opvallende “hints”.

Neen, geld durven we niet inzetten op een van de drie kandidaten. Ieder van hen heeft de afgelopen weken getoond dat hij of zij zowel een goede mol als een goede kandidaat zou zijn. Bovendien moeten wij het als kijker doen met elke week één uur beeld. Weloverwogen en goed samengesteld beeld, laten we daar niet flauw over doen. Maar net daarom hoor je niemand – ook niet in deze internet- en sociale media-tijden – overtuigend één naam roepen. En daar kunnen we enkel blij om zijn.