Internationaal Strafhof bevindt Bemba schuldig

Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft de Congolese ex-rebellenleider en voormalig vicepresident Jean-Pierre Bemba schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid in de Centraal-Afrikaanse Republiek, in de periode 2002-2003. Hij blijft in de cel in afwachting van zijn straf.

Bemba wordt verantwoordelijk geacht voor misdaden begaan door strijders van zijn rebellenbeweging, in de periode oktober 2002-maart 2003. Zo'n 1.500 MLC-rebellen streden toen aan de zijde van de troepen van de Centraal-Afrikaanse president Ange-Félix Patassé, tegen de rebellen van François Bozizé. Zij maakten zich schuldig aan plundering, verkrachting en moord tegenover de burgerbevolking.

Volgens het Hof heeft Bemba niets gedaan om de misdaden tegen te houden, integendeel. Volgens het Hof had hij daartoe nochtans de autoriteit en de kans.

Bemba toonde geen enkele emotie toen de rechter het vonnis voorlas.Hij blijft in de cel in afwachting van zijn straf. Die wordt bepaald tijdens een volgende zitting van het Hof.

Steenrijk, met een dubieuze reputatie

Hoewel hij al jaren in de gevangenis zit, is Jean-Pierre Bemba wellicht een van de rijkste mensen van Congo. Zijn vader Jeannot Bemba Saolona was een zakenman die rijk werd onder dictator Mobutu Sese Seko. Eén van zijn zusters is trouwens gehuwd met Nzanga Mobutu, oudste zoon van de dictator en gedurende enkele jaren vicepremier onder president Joseph Kabila.

Als Mobutu in 1997 van de macht wordt verdreven door vader Kabila en zijn rebellenleger richt Bemba zijn eigen rebellenleger op, de Mouvement de Libération du Congo (MLC). In die periode raakt hij betrokken bij dubieuze wapendeals en maken zijn strijders zich schuldig aan tal van mensenrechtenschendingen in de noordelijke Evenaarsprovincie en in de Centraal-Afrikaanse Republiek. In diezelfde periode worden militieleden van hem ook beschuldigd van kannibalisme.

Desondanks wordt hij in 2003 vicepresident in de overgangsregering van Joseph Kabila. Drie jaar later is hij presidentskandidaat, maar hij moet het afleggen tegen diezelfde Kabila. Zijn campagne dat hij 100 procent Congolees is, slaat niet overal aan, want vooral in het woelige oosten van het land blijkt Kabila bijzonder populair.

In 2007 moet Bemba de Zuid-Afrikaanse ambassade in Kinshasa binnenvluchten. Aan zijn woning waren gevechten uitgebroken tussen de ordediensten en zijn privé-militie. Uiteindelijk kan Bemba naar Europa vluchten, maar in 2008 haalt zijn rebellenverleden hem in en wordt hij gearresteerd op vraag van het Internationaal Strafhof.